Воскресенье, 28.04.2024, 22:16
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2013 » Апрель » 23 » Шкільний Психолог: мода чи необхідність?
Шкільний Психолог: мода чи необхідність?
09:41
   Довгий час роботу психологів в школі, як могли, виконували вчителі. Багатьох з них виручали інтуїція, загальнолюдська мудрість, велике бажання допомогти. Тому учні не залишалися без участі та підтримки. Але в шкільному житті завжди були і будуть певні проблеми та труднощі, які без професійного психолога практично неможливо розв’язати. Тож виникла нагальна необхідність організувати психологічну службу системи освіти України. Сталася це не так давно – лише 22 роки тому.
   Робота працівників соціально-психологічної служби спрямована на сприяння саморозвитку особистості учня,  захист  психічного здоров’я  шляхом  здійснення  психологічної  експертизи  і діагностики, соціально-психологічної корекції, профілактики, соціальної реабілітації, психологічної просвіти всіх учасників навчально-виховного процесу. 
   Практичні психологи та соціальні педагоги надають консультації педагогам, батькам з актуальних питань: виховання дітей в неповних сім’ях, дітей «групи ризику», обдарованих, проблем шкільної неуспішності, взаємостосунків, вікових особливостей розвитку, профорієнтації.
Здійснюється робота щодо попередження негативних явищ та девіантної поведінки серед учнів, оскільки превентивне виховання є одним із напрямків діяльності психологів та соціальних педагогів. Велику увагу фахівці служби приділяють роботі з дітьми, що відносяться до «групи ризику». За такими учнями ведуться  спостереження, проводяться  індивідуальні бесіди. Психологи разом з класними керівниками відвідують сім’ї важковиховуваних учнів, проводять консультативну, просвітницьку  роботу з батьками.
   Психологи Чаплинського району постійно дбають про популяризацію психологічних знань серед старшокласників, залучають їх до активних творчих досліджень. Їх вихованці є слухачами та дійсними членами наукового товариства МАН з психології (учні НВК «Чаплинська школа-гімназія», Магдалинівської, Хрестівської загальноосвітніх шкіл), призерами ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з педагогіки та психології (учні НВК «Чаплинська школа-гімназія» Анастасія Щербина та Ганна Темрякович – ІІІ місце у 2011 та  2013 роках відповідно).
   Часто психолога порівнюють з лікарем. Якщо продовжити медичну аналогію, мимоволі згадується стародавня східна традиція, згідно з якою лікарям платили лише до тієї пори, поки його підопічний не занедужував. Так і сучасного психолога правильніше уподібнити не до швидкої допомоги, що наспіх латає рвані рани, а до спокійного домашнього лікаря, який своїми щоденними рекомендаціями допомагає уникнути хвороб. Один з визнаних майстрів психології, американський учений Сідней Джурард писав: «Хороший психолог в першу чергу повинен бути гарною людиною». А для шкільного психолога – це найважливіший критерій професіоналізму. І якщо в школі  є така людина, то  це лише на користь закладу. Напередодні професійного свята – Дня практичного психолога (23 квітня) хочу подякувати всім працівникам психологічної служби не тільки Чаплинського району, а й всієї області за терпіння, креативний підхід до справи, творчість.
Наталія Темрякович,
психолог комунальної
установи «Чаплинський
методичний кабінет»
Просмотров: 686 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0