Понедельник, 06.05.2024, 11:10
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2010 » Февраль » 18 » Ніхто не може примусити абітурієнта вибирати предмети для ЗНО
Ніхто не може примусити абітурієнта вибирати предмети для ЗНО
18:49
В області триває реєстрація учасників ЗНО. Станом на 9 лютого зареєструвалося 2 823 випускники загальноосвітніх навчальних закладів поточного і попередніх років.
Що треба пам’ятати під час реєстрації, уточнює Світлана Одайник, проректор з питань зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів.
- По-перше, кожен зареєстрований учасник тестування, в період, відведений на проведення реєстрації, має право внести зміни до реєстраційних даних, шляхом повторної реєстрації. Разом з тим, учасник тестування має право відмовитися від проходження ЗНО. Для цього йому потрібно надати до пункту реєстрації відповідну заяву і сертифікат.
По-друге, слід пам’ятати, що обов’язковим для всіх вступників до вищих навчальних закладів є зовнішнє незалежне оцінювання з двох предметів: української мови і літератури, а також за вибором учасника – з математики або історії України. Вибір решти предметів із запропонованого переліку кожен учасник тестування здійснює самостійно, враховуючи вимоги вищого навчального закладу, студентом якого він хоче стати.
На жаль, є випадки, коли класні керівники, керівники закладів освіти примушують абітурієнта вибирати ті чи інші предмети для тестування, мотивуючи це профілем навчання у школі чи іншими причинами. Це неприпустимо.
Також безпідставними є погрози деяких учителів не допустити до проходження зовнішнього незалежного оцінювання окремих випускників через низькі результати навчання, порушення поведінки чи інші причини. Рішення про участь чи неучасть у зовнішньому незалежному оцінюванні кожен випускник школи приймає самостійно. Ніхто не може позбавити його права взяти участь у тестуванні.
Випускники не зобов’язані повідомляти керівникам шкіл про факт реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні, перелік предметів, вибраних для проходження тестування тощо. Будь-які спроби перешкодити реєстрації чи участі в зовнішньому незалежному оцінюванні можуть бути розцінені як порушення прав людини на здобуття освіти, передбачених Конституцією України, Законом України «Про вищу освіту» та іншими законодавчими нормативно-правовими актами.
Просмотров: 942 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0