Воскресенье, 28.04.2024, 21:26
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2012 » Ноябрь » 6 » Херсонський проект презентували у Вашингтоні
Херсонський проект презентували у Вашингтоні
09:49

1-3 жовтня у Вашингтоні, за глобальної ініціативи «Beyond Access» («Більше ніж доступ») зібралися бібліотекарі з багатьох країн світу, щоб презентувати свої проекти та ознайомитися із світовим досвідом у бібліотечній справі. Українська делегація у складі Лілії Гомельської, заступника міністра культури України, Олени Синюк, заступника голови правління кредитної спілки «Народна довіра» та бібліотекаря Оксани Стремоусової, завідуючої відділом обслуговування читачів-учнів 5-9 класів Херсонської обласної бібліотеки для дітей взяла участь у Міжнародному кемпі бібліотечних новаторів та у Міжнародній конференції «Місцеві ініціативи для глобального розвитку».

Вони презентували проект «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє». Цей проект, розрахований на три роки, будуть спільно реалізувати управління освіти і науки ХОДА, обласний центр зайнятості та Херсонська обласна бібліотека для дітей. Він спрямований на підняття престижу робочих професій, необхідних на Херсонщині. Учасники конференції з 25 країн мали змогу ознайомитись не лише з проектом ХОБД, а й діяльністю українських бібліотек в цілому. Українські учасники делегації також обмінялися досвідом із своїми колегами та отримали вичерпну інформацію щодо інновацій в бібліотечній справі.

На конференцію були запрошені почесні гості: 33-й президент Чілі Рікардо Лагос та директор USAID (агентство США з міжнародного розвитку) Райв Ша. Обговорювалися питання співпраці владних структур, різноманітних громадських організацій та бібліотек, вплив місцевих інноваціних проектів на глобальний розвиток бібліотек. Серед країн-учасниць були представлені країни Східної Европи та третього світу, серед яких були представники Бутану, Непалу, Філіпін, Гватемали, Бразилії, Перу, Сербії, Румунії, Ефіопії, Замбії, Кенії, Уганди, Нігерії.

У ході неформального спілкування непальські та ефіопські бібліотекарі і представники громадськості розповіли про свої проблеми. Бібліотекарка з Непалу сказала: «Як ми можемо разом з вами обговорювати проблеми грамотності, коли в наших країнах під цим поняттям ми розуміємо «навчання читанню», а ви говорите про «майстерність орієнтуватися у морі інформації», коли у нас немає електрики і лише у крайніх випадках вона генерується за допомогою сонячних батарей або генератора. Ми вчимо дорослих читати точно так як і дітей». На Міжнародній конференції «Місцеві ініціативи для глобального розвитку» найкращі чотири проекти отримали гранти по 10 тисяч доларів. Одну з грошових винагород отримав проект з Кенії, присвячений просвіті вагітних жінок, які народжують вдома. Тепер у кенійських бібліотеках будуть працювати просвітницькі центри, які надаватимуть інформаційну допомогу таким жінкам. Що ж стосується херсонського проекту, то він буде реалізований і без фінансової допомоги міжнародних фондів, бо наразі є актуальним для нашого регіону.

8 листопада у вищому професійному училищі №2 відбудеться офіційний старт проекту «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє».

Оксана Стремоусова

Просмотров: 912 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0