Пятница, 03.05.2024, 09:28
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2011 » Январь » 18 » Юні туристи зростають у «Теремочку»
Юні туристи зростають у «Теремочку»
16:42

Дошкільний навчальний заклад ясла-садок №6 «Теремок» Новокаховської міської ради функціонує з 1954 року.

В ДНЗ працюють 4 вікових групи, які відвідують 85 дітей. Їх обслуговують 25 працівників.

Навчально-виховний процес у яслах-садку забезпечують 9 педагогічних працівників. Серед них 3 мають вищу освіту, 1 педагог має першу кваліфікаційну категорію, 1 – другу, 1 – вихователь-методист.

 

У кожній віковій групі діють навчально-ігрові центри, інтелектуальні, експериментальні куточки, куточки книги, театралізації, сюжетно-рольових ігор, в яких зібрано цікавий та яскравий дидактичний матеріал для проведення різних видів занять, ігор, вправ.

У таких навчально-ігрових центрах діти вільно обирають тему та сюжет гри, тренуються у розв’язанні різноманітних завдань як з педагогом, так і самостійно. Дітям цікаво і легко гратися, розвиваючи свої здібності та інтереси, творчі можливості.

У пошуках шляхів модернізації діяльності дошкільного закладу працюємо за напрямком «Туристично-краєзнавча діяльність у дошкільному закладі». Введення цього напрямку зумовлено завданнями дошкільного закладу та розташуванням його у парковій зоні на схилах Дніпра.

Творчою групою була розроблена навчально-виховна програма туристично-краєзнавчої діяльності для дітей дошкільного віку, яка допомагає охопити три компоненти: оздоровчий, виховний, пізнавальний.

Туристично-краєзнавча діяльність включає: походи, мандрівки, пішохідні переходи, екскурсії. Діти при цьому стають не тільки витривалішими, але й навчаються бути спостережливими, логічно мислити. Знайомляться зі своїм родоводом, дитсадком, містом, країною, рідною природою в нерозривному зв’язку з народною спадщиною. Таким чином у дітей виховується почуття гордості за свій народ, формується національний світогляд. Регулярні прогулянки-походи, пішохідні переходи, цільові прогулянки, екскурсії різної тривалості та інтенсивності з подоланням перешкод розвивають у дітей витривалість; перебування протягом тривалого часу на свіжому повітрі в русі загартовує організм.

У процесі спостереження на природі застосовуємо елементи ейдетики – перевтілення в рослину, комашку, пташку. Це сприяє глибшому розумінню незахищеності природи перед людиною. Діти вчаться розуміти мову дерев, струмочка, слухати тишу, дотримуватися правил поведінки юних туристів.

Під час мандрівок, походів діти вчаться орієнтуватися по схемах та за допомогою природних об’єктів. Цей розділ також включає роботу по мапі.

Починаючи з молодшої групи, діти працюють за такими темами: «В гості до ведмедика Умки» (знайомство з Арктикою), «Де живе пінгвинятко Віллі» (знайомство з Антарктидою»), «Подорож до друга Умки Великого Кита», «Зустріч з героями мультфільму 33 папуги» (Знайомство з Африкою).

На території садка створене розвивальне середовище, розроблено кілька екологічних стежинок, на яких виділені тематичні ділянки і галявини.

Для молодших дітей – це зупинки: «Лікувальна Шипшинка», «Каштанчик-помагайчик». Дуже люблять діти зупинки «Мурашник», «Смачна ділянка».

Для старших дошкільнят – галявинка «Лікар Айболить», де вирощуємо цілющі рослини, які можна застосовувати в лікуванні людей. Галявина «Мрій і бажань», де малюків зустрічають сестри-берізки, пристосована для проведення занять.

Зупинка «Гори» обладнана таким чином, що тут можна проводити заняття за темами: «Звідки беруться річки», «Виверження вулкану» та інші.

Під улюбленою вербичкою діти люблять слухати казки, самостійно складати фантастичні історії, легенди, тому і прозвали її «Казковою галявиною».

У нашому садочку за цей час з’явилися свої традиції. Восени ми відзначаємо «День туриста». Ідемо в сосновий бір, де знайомимо дітей з правилами поведінки у лісі. У жовтні на нашій туристичній стоянці проводимо «Свято печеної картоплі», під час якого закріплюються валеологічні знання. Навесні – «День Землі». У цей день усі діти і працівники садочка допомагають нашій Землі: прибирають територію, висаджують дерева, кущі і рослини. 22 березня обов’язкове святкування Дня прильоту птахів. Діти всіх груп у цей день виготовляють птахів із паперу, глини і прикрашають ними дерева. А на полуденок всі смакують випеченими «жайворонками», які приготували наші кухарі.

У розділі «Мій рідний край» діти знайомляться з історією нашої країни, зокрема утворення козацтва. На свято Покрови у садочку відбувається важлива подія – розвага «Посвята в козачата», в гості до малят приїздять представники місцевого осередку козацтва і посвячують їх в козачата.

Базуючись на поетапній послідовності виховання, шляхом впровадження туристично-краєзнавчої діяльності ми виховуємо дітей, які не залишаються глухі до долі своєї рідної України.

Людмила Макарова,

завідувачка ДНЗ №6 «Теремок» Каховської міськради

Фото з архіву садочка

 

Просмотров: 831 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0