Понедельник, 06.05.2024, 15:26
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2011 » Октябрь » 17 » Члени колегії подбали про обдаровану молодь
Члени колегії подбали про обдаровану молодь
16:46

4 жовтня під головуванням заступника начальника управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації Віктора Меренкова відбулася колегія управління. У ній взяли участь заступник голови ОДА Андрій Яценко, начальники відділів освіти РДА та міських рад.

 

У своєму слові до членів колегії Андрій Яценко наголосив, що в реформуванні системи освіти уряд України особливу увагу надає професійно-технічній освіті та профорієнтаційній роботі. Він також відзначив, що проблемні питання, які розглядаються на колегіях облдержадміністрації, управління освіти, засвідчують, що розвиток галузі в області рухається саме в цьому напрямку. Порушив Андрій Анатолійович і питання фінансової дисципліни у навчальних закладах, зажадавши від керівників районних відділів надати йому найсвіжішу інформацію щодо використання бюджетних коштів.

Серед основних колегія розглянула питання щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в області; розвитку системи виявлення та підтримки обдарованих і талановитих дітей та молоді, обговорили результати перевірки Державною інспекцією навчальних закладів підготовку навчальних закладів області до роботи в новому навчальному році та в осінньо-зимовий період.

За підсумками обговорення першого питання колегія дала керівникам відділів освіти наступні першочергові завдання: розробити до 1 листопада 2011 року та винести на розгляд районних, міських рад місцеві програми «Кожній сільській школі – шкільний автобус»; впровадження у навчально-виховний процес інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків»; винести у ІV кварталі поточного року на розгляд колегій РДА проекти місцевих програм розвитку дошкільної освіти, підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти; забезпечити до 31 грудня 2011 року охоплення дошкільною освітою не менше 75 відсотків дітей відповідного віку, стовідсоткового охоплення різними формами дошкільної освіти дітей старшого дошкільного віку, удосконалити систему профорієнтаційної роботи.

Цікавим вийшло й обговорення питання щодо розвитку системи виявлення та підтримки обдарованих і талановитих дітей та молоді. Було відзначено, що в області створено та працюють 25 наукових товариств учнів, у них займаються понад 2,2 тис. школярів. Найвищий рівень охоплення учнів науково-дослідницькою роботою спостерігається в секціях філології та мистецтвознавства – 26,6% учнів, біології, хімії, екології, аграрних наук – 24%, історико-географічних – 21,4%. Частка секцій технічного, фізико-математичного, комп’ютерного та економічного спрямувань  становить по 4-7%  з  кожного  напрямку.

Учні-члени наукових товариств області  щорічно  беруть участь у  Всеукраїнських освітніх проектах з еколого-натуралістичного напрямку, Всеукраїнських конкурсах з науково-технічного, астрономічного, туристсько-краєзнавчого, філологічного напрямків, у Міжнародних освітніх проектах «Водний приз», «Intel – Eko», «Intel – техно» тощо.

Цьогоріч у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України взяли участь 38 обдарованих дітей Херсонщини. Серед цих дітей визначено 16 призерів (І місце – 3 чол., ІІ місце – 5 чол., ІІІ місце – 8 чол.).

Важливим кроком у цьому напрямку стало створення нинішнього року в області комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук» учнівської молоді. Тож колегія поставила перед новопризначеним директором С.О.Шановським ряд завдань. Насамперед – створити ініціативну групу з числа досвідчених  спеціалістів  вищих,  загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів та забезпечити формування нею «Стратегії розвитку системи роботи з талановитою та обдарованою молоддю в Херсонській області на період до 2014 року». Крім того, до 10 жовтня 2011 року слід розробити та подати на   затвердження до управління освіти і науки ОДА положення про обласну методичну раду з питань організації роботи з талановитою та обдарованою молоддю, її персональний склад. А ще передбачено створити в містах, районах окремі позашкільні навчальні заклади «Малої академії наук» учнівської молоді.

За результатом обговорення матеріалів перевірки Державної інспекції стану підготовки навчальних закладів області до роботи в новому навчальному році та в осінньо-зимовий період колегія вирішила ініціювати перед районними та міськими радами питання про збільшення видатків на освіту, в тому числі – спрямування коштів на проведення капітальних ремонтів у навчальних закладах, реалізацію заходів з охорони праці, посилення протипожежного стану шкільних приміщень, зміцнення навчально-матеріальної бази навчальних кабінетів, шкільних харчоблоків і їдалень  дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів області.

Сергій Сидоренко

Просмотров: 804 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0