Суббота, 04.05.2024, 15:29
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2013 » Май » 17 » Планета Херсон
Планета Херсон
11:29
  З космосу Херсон майже не видно. Така собі маленька цяточка на зелено-голубій кульці, яка обертається навколо зірки на ім’я Сонце. Живуть на території цієї цяточки різні люди, до речі, їх вже й не так і мало, аж 400 тисяч! І кожен, як космос, такий же незрозумілий і невичерпний. 52 роки тому Юрій Гагарін побачив Землю з космосу і здивовано вигукнув: «Яка ж вона маленька!». А ми все рідше дивимося у небо. Нема часу! Хоча ще на початку минулого століття геніальний фізик Альберт Ейнштейн довів, що час - дуже відносне поняття. 

  Космічний титул Херсона (та що там, всієї області!) офіційно затверджено ще у 1993 році, адже губернатором Херсонщини став тоді справжній космонавт і Герой – Віталій Жолобов (літав у космос в 1976 році).
  Не кожен має змогу подивитись на кульку-Землю та зірки з таємничої глибини. І лише планетарії дають змогу всім бажаючим наблизитись до зірок, поринути у віртуальний Всесвіт. В Україні їх п’ять. Один з них – у Херсоні (найстаріший в країні, працює з 1960 року).
  Там на стелі-куполі можна побачити маленьку планетку Херсон, яку відкрили астрономи Кримської обсерваторії в 1993 році (п’ять років тому ця планетка якнайближче підкотилася до великої Землі).
  У Херсоні є і обсерваторія. У середині 20 сторіччя там працювала Олена Казимірчак-Полонська. Саме вона вирахувала період найбільшої активності метеоритного роя Леоніди. Наприкінці життя жінка-астроном стала православною монахинею.
  Людей, які все своє життя дивляться у небо, називають фантазерами. Тих, хто вміє розповідати свої фантазії іншим – фантастами. Щодо літераторів–фантастів, які в Херсоні жили, проїжджали, чи мали родичів, то саме нашому місту є чим похвалитися.
  Почнемо з метрів. Іван Єфремов опинився у Херсоні у Громадянську війну. Сироту-безбатченка забрала до себе тітка. Сирітка ж, замість того, щоб поратися по тітчиному господарству, годинами сидів у публічній бібліотеці та читав Жуля Верна. От і маємо непоганого фантаста, бо у дитинстві він читав правильні книги.
  Друге місце в списку посідають брати Аркадій та Борис Стругацькі. Їх дід – відомий херсонський адвокат Залман, мав солідну клієнтуру, і навіть уявити не міг, що два його онука будуть займатися такою сумнівною справою, як письменництво. І хто тепер пам’ятає солідного херсонського адвоката? А от творами його нащадків будуть зачитуватися ще дуже довго.
  До речі, «космічну оперу» А.Б.Стругацьких «Обитаемый остров» екранізував Федір Бондарчук. Федір – син Сергія Бондарчука, режисера, що отримав «Оскар», зняв найкращу «Війну і мир» та найгірший «Тихий Дон» і народився в двадцяти кілометрах від Херсона (райцентр Білозерка). Тут і насправді, зовсім космічні зв’язки.
  Йдемо далі. «Спектр» Сергія Лук’яненко визнали найкращим фантастичним романом 2000 року. Один з другорядних героїв роману – бармен, що готує найкращі галактичні коктейлі, херсонець, і цим пишається. 
  І на останок. Популярний хіт московської групи «Ундервуд» «Гагарин, я вас любила!» був написаний у Херсоні. Фронтмен гурту херсонець Володя Ткаченко, грав її своєму другу, який мешкає на вулиці Гагаріна. 
  І хоч стартують космічні кораблі дуже далеко від нашого міста, і херсонська обсерваторія на ремонті, і Віталій Жолобов зараз живе у Києві, і брати Стругацькі, тільки в «Сказке о тройке» згадали про місто, в якому жив їх дід, а все ж таки, особливо весною, південні зірки здається стають до нас трохи ближче.

Оксана Борисова
Просмотров: 636 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0