Воскресенье, 19.05.2024, 18:07
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2012 » Январь » 15 » Орієнтири 2012 року
Орієнтири 2012 року
09:28

Наприкінці минулого року на Дніпропетровщині пройшла нарада керівників управлінь освіти обласних держадміністрацій. Обговорювали основні події 2011 року й головні орієнтири 2012 року. Херсонщину представляв заступник начальника управління освіти і науки Віктор Меренков.


 

- Вікторе Юрієвичу, на що націлило міністерство освітян?

- Головна теза наради – «у нас один «роботодавець» – діти». Тож планувати роботу слід виходячи з цієї тези. Що вона передбачає зрозуміло для всіх: якісна і доступна освіта. А щоб якісна освіта стала дійсно досяжна для школяра найвіддаленішого села, нам: і чиновникам, і педагогам, і громаді – слід докласти спільних зусиль.

Серед головних завдань, які будемо вирішувати у новому році, також організація харчування у навчальних закладах, продовження реформування інтернатних закладів, перевірка ефективності діяльності експериментальних майданчиків (планують обмежити їх часовими рамками), удосконалення положення про атестацію вчителів, реформування початкової школи та педагогічної освіти і, безумовно, формування єдиного інформаційно-освітнього простору на регіональному і державному рівні.

Однак ми не лише радилися про роботу в новому році. На Дніпропетровщині ми мали змогу повчитися, як організувати роботу з формування єдиного регіонального інформаційно-освітнього простору.

- Чим вразили наші сусіди?

- Вразив системний підхід, який дозволив охопити усю галузь. Приміром, там уже нікого не здивуєш електронними щоденниками і журналами. Вони є в усіх навчальних закладах. У 2012 році планують реалізувати ще декілька проектів: електронний облік програми «Шкільний автобус», електронна школа для обдарованих учнів, електронна школа для дітей з розумовими і фізичними вадами, школа космонавтики з електронним планетарієм, а також «3-D дитячий садок».

Надзвичайно цікава грантова програма для молодих науковців. Щороку між ними проходить конкурс із розробки проектів, які сприяють розвитку економіки регіону у різних сферах. Переможці отримують гранти до 40 тис грн кожний. У 2011 році гранти отримали 15 претендентів.

- Що собою являтиме електронна школа для обдарованих учнів?

- Вона буде спрямована на унікального учня, який матиме змогу навчатися за індивідуальним планом додаткової освіти та розширений доступ до освітніх ресурсів.

- А щодо проекту, пов’язаного з дошкільними навчальними закладами?

- В Інтернеті у вільному доступі можна буде побачити у тримірному зображені, що собою являє будівля садочка, як облаштовані кімнати, як упорядковані дитячі майданчики, які є іграшки, навчальне обладнання і таке інше. Це дасть можливість батькам обрати для своєї дитини той заклад, який відповідатиме їх вимогам.

- На початку розмови ви говорили про удосконалення положення про атестацію педагогів, про що саме йде мова?

- Це стосується вчителів сільських шкіл, які викладають по декілька предметів. Вони мають певні труднощі при атестації за новим положенням, тому його переглянуть і відкоригують на користь вчителя.

- Уже багато років Херсонський фізико-технічний ліцей плідно співпрацює з Дніпропетровським національним університетом. Ви спілкувалися з ректором ДНУ, як він оцінює співпрацю?

- В університеті задоволені якістю підготовки у ФТЛ і мають намір допомагати йому у розвитку. Це добрий знак і чудовий приклад співдружності вузу і загальноосвітнього закладу на користь дітей, який варто наслідувати.

Олена Пасічник

Просмотров: 747 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0