Суббота, 04.05.2024, 18:53
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2013 » Май » 17 » Християнська етика у школі або у пошуках духовного притулку
Християнська етика у школі або у пошуках духовного притулку
11:40
   У час, коли стрімко знецінюються, як раніше здавалося непохитні соціокультурні цінності, що здатне  втримати людину у рамках морально-етичного кодексу? Відповідь на це питання шукають вчителі навчальних закладів Херсонщини.

   На базі Скадовської гімназії за сприяння Херсонської академії неперервної освіти та Національного університету «Острозька академія» відбувся науково-практичний семінар учителів предметів духовно-морального спрямування. 
   На заході були присутні освітяни переважно із Скадовського регіону, проте повчитися основам християнства приїхали й вчителі Чаплинського району.
  Семінар тривав тиждень, і кожен день перед слухачами виступали провідні фахівці української християнської освіти. Так, голова Херсонської обласної Асоціації педагогів християнської етики Алла Кухарчук доповіла про стан викладання предметів духовно-морального спрямування в державах Євросоюзу та в Україні. Андрій Смирнов, доцент кафедри історії національного університету «Острозька академія», зробив історичний огляд християнства. Ангеліна Кухарчук, голова районної методичної комісії вчителів християнської етики Скадовська, ознайомила із основними методичними аспектами викладання предметів. Світлана Макогнюк, співавтор програм з християнської етики (м. Хмельницький), продемонструвала важливість музики на уроках християнської етики. Тетяна Асламова, завідувач науково-методичної лабораторії історії та правознавства Херсонської академії неперервної освіти, розглянула підходи до викладання історії релігії в школі. Роман Голянчук, магістр богослов’я із Запоріжжя, охарактеризував причини появи нових релігійних течій у світовому масштабі.
По закінченню семінару, всі учителі, що прагнули здобути право викладання духовно-моральних дисциплін, перейшли до дистанційної освіти, а в серпні вже складатимуть підсумкові іспити. Семінар скінчився, але які ж залишилися враження?
 По-перше, чудова організація заходу. По-друге, неймовірно цікаві лекції з історії християнства. По-третє, вразив той факт, що викладати основи християнської етики виявили бажання вчителі, які, на перший погляд, не мають до неї жодного відношення. Серед педагогів-слухачів були біолог, фізкультурник, французький мовник, шкільний психолог. Це свідчить про те, що в сьогоденному українському суспільстві люди вже втомилися від засилля «культурної розпусти», від щоденних жахів й систематичного незадоволення життям. Людина шукає собі духовний притулок, духовний захист. Можливо, в нашій країні ще не в повній мірі розуміють важливість викладання в школах уроків християнства, тому що в суспільстві ще залишається міцним радянське відношення до релігії, і багато хто упереджено ставиться до навчання основам християнства. Але варто розуміти, що християнська етика стане корисним фактором для юного покоління у здобутті гармонії з оточуючим світом, пошуку себе, навчанні жити в злагоді й любові. 
Чи не до цих вічних цінностей прагне людство?
Ілля Терновий,
Людмила Ташкевич,
учителі НВК
Асканії-Нова-гімназії
Просмотров: 953 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0