Пятница, 03.05.2024, 05:15
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2013 » Март » 22 » Золоті голки юних кравчинь
Золоті голки юних кравчинь
10:04
У Херсонському вищому професійному училищі сервісу та дизайну кабінки для примірки одягу розташовані зразу ж при вході. Людина, яка приходить сюди із мрією пошити собі щось нове та гарне, ніби опиняється у маленькому ательє, де всі її фантазії будуть втілені у життя золотими голками юних кравчинь. Тут з повагою відносяться до примх своїх замовників і можуть пошити сукню чи костюм будь-якої складності, до того ж коштуватиме це дешевше ніж у професійної кравчині.
Учні, що навчаються у групах з професій «Кравець. Закрійник» та «Перукар. Візажист-стиліст» постійно працюють в навчально-виробничих майстернях по обслуговуванню населення. І таким чином заробляють кошти на матеріально-технічну базу училища. А ще отримують за свою працю невеличку зарплату.
Зрозуміло ж, що теорія у складній справі конструювання та виготовлення одягу, це мінімальна частина довгого процесу входження у професію. Головне – це освоїти на практиці складні, але дуже важливі елементи, без яких гарна тканина ніколи не перетвориться на вишукану сукню. І це нелегко. Бо шиття – копітка і довга праця, у якій важлива кожна деталь.  Дівчата, що вивчають справу «Кравець. Закрійник» виконують велику кількість замовлень різноманітного асортименту. Вони шиють: спідниці, нічні сорочки, халати, блузи, сукні, брюки, жакети, піджаки, пальто, чоловічі брюки, шкільну форму, військову форму, робочий одяг, ламбрекени складних форм та конфігурацій, постільну білизну і, навіть, сценічні костюми. Тобто, вони можуть все.
В училищі ніби працює невеличкий швейний цех (а це понад сто учениць), яким керують вісім вправних майстрів виробничого навчання. На місяць виконується понад 50 замовлень, серед них і дуже складні. Але й  з ними справляться на відмінно.
Восени цього року училище отримало відповідальне замовлення від Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша на виготовлення костюмів для дитячої новорічної казки «Снігова королева» та мюзиклу для дорослих з такою ж назвою. Працівники театру та актори були в захваті від своїх костюмів. І ті, хто побував на новорічні свята у нашому театрі, не могли не відмітити яке гарне було вбрання у Герди, Феї Квітів та Сніжинок. Для мюзиклу «Снігова королева» учні училища виготовили  костюми: Герди, Принцеси, Циганок, Осколків та Дідів Морозів. А для тих, хто мріє про світ високої моди, в училищі є можливість проявити свої дизайнерські таланти у створенні авторських колекцій одягу. Улюблений гурток учнів училища – театр моди «Силует». Саме там вони вчаться не тільки шити найсучасніші моделі, а й демонструвати їх. З великим успіхом пройшли покази колекції «Спалах блискавки» та стилізованих українських костюмів. Театр моди «Силует» бере участь у всіх фестивалях, конкурсах, концертах, що проходять у місті.
Ми розказали нашим читачам лише про те, як вдосконалюють свої професійні навички юні  кравчині. Але ж в училищі  ще є і перукарі, і флористи. І всі вони також працюють для херсонців. У майстрів зачісок аж три навчальних перукарні на вулицях Уварова, Кольцова та Садовій, де роблять чудові зачіски, фарбують та стрижуть волосся. Флористи можуть виготовити на замовлення весільні букети. І всі ці послуги коштують набагато дешевше ніж у професійних салонах, а якість виконання – інколи навіть краще. Бо хоч у дівчаток і досвід невеликий, але він компенсується точним виконанням всіх інструкцій та дбайливим ставленням до клієнтів. «Отак і виходить, що навчаючись та працюючи, отримуючи теоретичні та практичні навички, заробляючи гроші для себе та свого закладу, через три роки ми отримуємо висококваліфікованого спеціаліста своєї справи, який потрібен на ринку праці», – сказала журналісту газети «Джерела» старший майстер Наталя Парафіленко, проводячи екскурсію училищем. У коридорах та класах закладу було тихо – там йшли заняття, на яких юні майстрині опановували секрети своєї професії.
Оксана Борисова
Просмотров: 765 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0