Суббота, 04.05.2024, 17:48
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2011 » Февраль » 18 » Зірки освітянського небосхилу
Зірки освітянського небосхилу
16:16

На цьогорічний обласний тур Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» подали заявки 56 вчителів з усіх районів Херсонщини. Кращі представники освітянських громад у 5 номінаціях: «початкова школа», «образотворче мистецтво», «німецька мова», «історія України» та «світова література» виборювали звання кращого вчителя 2011 року.

За традицією конкурсантів приймав Південноукраїнський регіональний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів.

Розпочали професійні змагання вчителі початкових класів. До участі записалися 18 претендентів, а от до фіналу дійшли лише п’ятеро: Кравчук Олена (Херсонська ЗОШ №1),Єремко Тамара (Генічеська гімназія), Іванів Олена (Дудчанський НВК), Данілейко Світлана (Чаплинська ЗОШ №1) та Осламова Марина (Горностаївська ЗОШ №1).

Перших фіналісток привітав заступник начальника управління освіти і науки Херсонської ОДА Віктор Меренков. Він побажав їм успіхів і оголосив, що обласна державна адміністрація встановила у цьому році премію у 1000 гривень переможцю ІІ туру конкурсу «Учитель року» у кожній номінації.

Перший вчитель… Саме з нього починається захоплююча подорож у країну знань кожної людини, і від нього залежить, чи стане ця дивовижна пригода сенсом життя. Адже наша подорож по цій країні не закінчується ніколи. До свого останнього подиху ми відкриваємо для себе безмежні таємниці Всесвіту. Тож велика дяка і низький уклін їм, тендітним і ніжним, вимогливим і турботливим, кого нерідко називають другою матусею – першим вчителькам, які навчили цінувати знання, боротися зі страхами і прагнути перемоги. Ось і цього разу кращі представниці провідників малечі у шкільне життя, демонструючи колегам свої професійні надбання, перетворювалися на телеведучих та казкових героїнь, вміло застосовували методи та прийоми навчання, аби «учні» зрозуміли тему «уроку». Зал аплодував талановитим сміливцям, а коли дійшло діло до останнього конкурсу – світ моїх захоплень – зірвався оваціями.

Та ось тривоги позаду, і голова журі Ірина Воронюк, кандидат психологічних наук, доцент ПРІПО, оголошує ім’я переможниці – Олена Кравчук, вчитель початкових класів Херсонської ЗОШ №1. А далі нагороди і привітання. Перші – від ректора інституту Анатолія Зубка. Він також вручив Олені Кравчук сертифікат на тисячу гривень. Були поздоровлення і від спонсорів, і від педагогічних видань. Долучилося до поздоровлень і всеукраїнське видання «Методична скринька». Редактор газети Олена Пасічник вручила сертифікат на друк власних розробок уроків та передплату на газету представниці Горностаївського вчительства – Марині Осламовій.

У короткому інтерв’ю Марина Анатоліївна розповіла «Джерелам», що професію не обирала, а підкорилася долі, бо іншої не бажала ніколи. І ось уже 15 років крок за кроком веде своїх першочків до Олімпу знання.

– Я не уявляю собі життя без дітей. Кожного дня, ідучи до школи, дякую Богові за таку чудову професію. І на конкурс прийшла заради них. Щоб вони знали, що немає нічого нездоланного для людини, яка наполегливо йде до перемоги, що вчитися треба, навіть тоді, коли вже ніхто цього не вимагає.

Людина, яка йде за власним покликом, завжди щаслива, а Марина Осламова щаслива двічі – бо має синів, які твердо знають, чого хочуть від життя. А вона благає долю, щоб була прихильна до її дітей, бо найзаповітніше її бажання, щоб вони були щасливі.

Загалом же участь у обласному турі взяли 46 вчителів, представники майже всіх районів і міст нашої області. Найбільш чисельною була команда Херсона – 5 учасників; по 4 від Нової Каховки, Білозерського, Голопристанського та Скадовського районів; по 3 з Великолепетиського та Горностаївського районів; по 2 з м. Каховка,Бериславського, Високопільського районів. Ніхто не представляв на конкурсі освітян Новотроїцького району. Решта районів – 9 – була представлена по одному учаснику.

Найбільше конкурсантів взяло участь у номінації «початкові класи» – 16 осіб, найменше – 6 – у номінації «образотворче мистецтво».

Чоловічу половину вчительства нашого краю представляв Михайло Сирота, учитель історії Антонівської ЗОШ І–ІІІ ступені Скадовського району. Він здобув перемогу у номінації «історія України».

– У мене залишились дуже позитивні враження від конкурсу, – зізнався він «Джерелам». – Змагання проводилися на емоційному підйомі. Щоправда, почуваюся дещо виснаженим і приємно здивованим. Усі ми тут були рівні. Журі жодним чином не виказувало свого ставлення чи симпатії до того чи іншого учасника. Так сталося, що переміг я. Відверто кажучи, на це навіть не розраховував.

– Що в конкурсі особисто для вас видалося найважчим?

– Присутність на сцені. Адже я не актор, не публічна людина, яка постійно виступає перед великою аудиторією. До того ж уперше беру участь у подібному випробуванні. Та все ж емоційно налаштувався і впорався з хвилюванням. У якусь мить відчув дух залу: всі глядачі, члени журі були досить дружелюбними. Та й безпосередня підтримка, допомога у виступі моєї родини дуже допомогла. Разом ми ворожили над сценарієм, проводили репетиції, готувалися надзвичайно серйозно, Тож, як мовиться, було що запропонувати. Я вдячний усім, хто за мене вболівав, і ретельно готуватимуся до заключного етапу конкурсу.

Крім нього, у цій номінації у фіналі зустрілися Рита Бойко (Іллінська ЗОШ І–ІІІ ст. Чаплинського району), Тетяна Гнатюк (Гімназія №3 Херсонської міськради), Лариса Можина(Великокардашинська ЗОШ І–ІІІ ст. Голопристанського району), Світлана Тушина (Архангельська ЗОШ І–ІІІ ст. Високопільського району). Практично всі вони активно використовують у педагогічній практиці інтерактивні технології, що й довели, продемонструвавши свої методичні напрацювання. А дехто навіть вразив глядачів та вболівальників неабиякою анімаційною майстерністю власних презентацій.

У супер-фіналі конкурсу серед вчителів образотворчого мистецтва змагалися: Тетяна Адаменко (Білозерська ЗОШ І–ІІІ ст. №3), Олена Суворова (Херсонська ЗОШ І–ІІІ ст. №15), Світлана Ступка (Каховська ЗОШ І–ІІІ ст. №4), Наталія Білоус (Антонівська ЗОШ І–ІІІ ст. Скадовського району) та Вікторія Кузнецова (Великолепетиська ЗОШ І–ІІІ ст. №1).

Усі вони показали себе з найкращого боку, довели, що є насправді людьми творчими, поділилися не тільки своїм педагогічним досвідом, а й дивовижним і різноманітним світом своїх захоплень.

Голова журі, заслужений діяч мистецтв України, професор Національної Академії Анатолій Сліпич, коментуючи виступи учасників, зазначив:

– Цей конкурс виявив неординарні таланти наших земляків з різних куточків області. Нам дуже приємно було спостерігати і оцінювати здобутки кращих вчителів образотворчого мистецтва. Усі вони достойні перемоги. Тож побажаємо нашим педагогам подальших успіхів у роботі, нових злетів та всього найкращого.

Після церемонії нагородження переможниця Тетяна Адаменко була радісна й схвильована:

– Конкурс справив на мене надзвичайно велике враження. Спілкування з колегами, обмін думками, цінні поради членів журі, дієва підтримка нашого методиста. Усе це, безперечно, стане в нагоді у моїй подальшій роботі. Хочу подякувати працівникам Херсонської ЗОШ №4, де ми давали відкриті уроки та були оточені теплом і турботою колег.

– Чи відчували ви конкуренцію з боку суперників?

– Я б не назвала це ні суперництвом, ні конкуренцією. Усі ми були партнерами, допомагали один одному порадами, підтримували, підказували. Намагалися усіляко підбадьорити, підняти настрій. А найскладнішим для мене особисто виявилася саме підготовка до відкритого уроку. Надто вже багато хотілося продемонструвати, давалися взнаки тягар відповідальності, хвилювання. Та все минулося якнайкраще, і я дуже щаслива, що журі так високо оцінило мою роботу. Намагатимуся не схибити й на Всеукраїнському етапі конкурсу.

У фіналі вчителів німецької мови лауреатами за рішенням журі стали Наталія Бебех (Першотравнева ЗОШ Іванівського району), Оксана Парафенко (Каховський НВК №2), Ірина Радецька (Херсонська гімназія №6), Світлана Бомблюк (Чаплинська ЗОШ №1). Перемогу ж святкувала вчитель німецької мови Каховської гімназії Анна Кутищева.

Завершився обласний тур Всеукраїнського конкурсу змаганнями вчителів світової літератури. У фіналі зійшлися Олена Норик (Бериславська ЗОШ І–ІІІ ступенів №3), Світлана Миценко (Високопільська гімназія), Марія Шпонька (Славненьська ЗОШ І–ІІІ ступенів Горностаївського району), Світлана Гордуз (Голопристанська ЗОШ І–ІІІ ступенів №1), Леся Половюк (Широкобалківська ЗОШ І–ІІІ ступенів Білозерського району).

Змінюючи одна одну на сцені, вони показали свій професійний хист, літературне обдарування, та вміння творчо працювати у команді. Без сумніву, глядачі запам’ятали виступ наймолодшої учасниці, Марії Шпоньки. А перетворені нею на сучасний лад прислів’я зірвали шквал оплесків. По закінчені виступу Марія охоче поділилася з «Джерелами» своєю творчістю:

 

По ноутбуку зустрічають, по розуму проводжають.

Дарованому комп’ютеру в системний блок не заглядають.

Потопаючий за F1 хапається.

Біт байт береже.

 

Журі, під головуванням доктора філологічних наук Ярослава Голобородька, також відмітило виступ цієї вчительки. До слова, виступ членів журі саме цієї номінації вирізнявся невимушеною оригінальністю. Він нагадував міні-спектакль. Судді тримали інтригу, але повсякчас здавалося, що хтось-таки схибить і назве ім’я переможниці. Однак лише коли кожен представник журі висловив свою думку, Ярослав Юрійович оголосив, що у ІІІ турі конкурсу Херсонщину представлятиме Світлана Миценко.

Нам же переможниця розповіла, що не очікувала такого фіналу. І дійсно, Світлана Миколаївна виглядала дещо розгубленою і ніби не усвідомлювала того, що відбулося.

Вона народилася і зростала саме у Високопіллі. Професію вчителя почала здобувати у Бериславському педагогічному училищі, потім закінчила Херсонський державний університет. За фахом – викладач української мови та літератури.

Опановувати професію педагога спонукав її випадок з дитинства. Коли навчалася у школі, завітав до них актор радянського кіно Анатолій Пащенко. Спілкуючись з учнями запитав, чи мріє хтось про акторську професію. Маленька Світлана підняла руку. Заїжджа знаменитість зауважив, що акторська доля тяжка і не завжди всіяна квітами, та є професія дуже близька до неї – професія вчителя. Його слова запали в душу дівчинки, а згодом стали дороговказом при обранні власної життєвої стежини.

Ось вже 15 років Миценко вчить дітей розуміти літературу, любити книгу, поважати друковане слово, передає учням свою закоханість у поезії Костенко і Чубач. І дуже любить той час, коли залишається наодинці з чистим аркушем паперу, і лягають на нього римовані рядки – її думки про день, що минув, і про той, що зійде.

На конкурсі працювали:

Олена Пасічник та Сергій Сидоренко

Просмотров: 931 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0