Пятница, 03.05.2024, 17:28
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2012 » Май » 14 » Від нас залежить майбутнє країни
Від нас залежить майбутнє країни
18:59

Переконаний начальник управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Яценко

- Андрію Анатолійовичу, соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича в галузі освіти спрямовані на скорішу її інтеграцію у єдиний європейський освітній простір. Для досягнення мети визначені конкретні цілі. Серед них удосконалення системи управління освітою, покращення фінансування тощо. Як реалізуються ініціативи Президента в нашій області?

- Президент поставив велике завдання і стосується воно усього суспільства. Адже багато проблем в країні роками не вирішувалися, тому нам потрібно працювати напружено, аби надолужити втрачене. Тож недарма Віктор Федорович наголошує на удосконаленні управлінської структури, зокрема в освіті.

 На мою думку, аби управління було вдалим, завдання сучасних менеджерів освіти полягає не тільки в тому, щоб налагодити чітку внутрішню систему галузі, але й залучити до співпраці громадськість, бізнес, усі гілки влади, науку, засоби масової інформації.

У 2010 році голова облдержадміністрації Микола Костяк своїм розпорядженням відродив в області шефство установ та підприємств не тільки над інтернатними закладами, але й над усіма загальноосвітніми школами, яких в області налічується більше 500. Тим самим дав освітянам в руки суттєвий важіль у вирішенні багатьох важливих питань. На колегії ОДА у квітні цього року, під час розгляду стану справ у освіті, Микола Михайлович підкреслив, що інститут шефства буде розвиватися. Я хочу, аби колеги зрозуміли, що консолідація зусиль громади, влади, науки і освіти – запорука ефективних рішень. Я б також порадив активніше заохочувати до співпраці молодь, з її нестандартним поглядом.

- Щоб успішно конкурувати на ринку освітніх послуг, якість останніх має бути високою, а якісна освіта доступною. Херсонщина не пасе задніх у цьому, про що свідчать численні перемоги наших учнів і студентів на інтелектуальних змаганнях різного рівня. Вже у цьому році 28 наших школярів посіли призові місця на ІV етапі учнівських предметних олімпіад. У загальнодержавних рейтингах освіта області також посідає престижні місця. Чи можна говорити, що завдання глави держави виконано?

- Зроблено чимало, і тут величезна заслуга педагогів, які працюють творчо, самовіддано і наполегливо.

Однак більшість переможців – учні навчальних закладів міста Херсона, і це не може залишати нас байдужими. Необхідно створити умови, аби учні найвіддаленіших шкіл області мали можливість отримати достойну освіту. По-перше, слід підтягнути сільські загальноосвітні навчальні заклади до рівня кращих шкіл обласного центру. Зробити це можна створивши шкільні округи. Ми йдемо цим шляхом. На сьогодні вже утворено 41 округ. Наступне, необхідно забезпечити підвезення дітей і педагогів на навчання. Наявного транспорту недостатньо. Тому ми запланували придбати до 2015 року ще 131 автобус. Необхідно поновити оснащеність навчальних кабінетів математично-природничого циклу та забезпечити заклади сучасною комп’ютерною технікою. Керівництво області створює умови, аби залучити до вирішення економічних проблем широкі кола громадськості, наукові установи, промислові та аграрні підприємства. Але і органи місцевого самоврядування мають розуміти, що вони несуть відповідальність за стан підпорядкованих їм навчальних закладів. І хочу відзначити, що таких відповідальних і конкурентоздатних сільських, селищних рад стає на Херсонщині все більше.

- В області існує певна проблема у взаємовідносинах між вищими навчальними закладами І – ІІ та ІІІ – ІV рівнів акредитації, як це впливає на створення єдиного освітнього простору Херсонщини?

- Ні, такої проблеми не існує. На жаль, сьогодні між більшістю закладів професійно-технічної освіти та деякими вузами взагалі взаємовідносин немає. Свого часу кожен навчальний заклад виживав як міг, от і склалася така ситуація, що наші технікуми та коледжі знайшли спільну мову та співпрацю з університетами Одеси, Полтави, Криму, інших регіонів.

Але за останні два роки обласною державною адміністрацією зроблено суттєві кроки, щоб об’єднати зусилля не тільки закладів освіти, але й долучити до цього процесу економіку області, враховуючи як регіональний, так і світовий ринок праці. Хотів би відзначити, що більш активно стали працювати громадські консультативно-дорадчі органи при облдержадміністрації, ради ректорів вищих навчальних закладів ІІІ – ІV та директорів І – ІІ рівнів акредитації, директорів професійно-технічних закладів. Так, рада ректорів херсонських університетів виступила з пропозицією забезпечити спадкоємність між технікумами, коледжами і університетами, які є в нашій області. Ми підтримуємо їх ініціативу. На квітневій колегії ОДА проректор ХНТУ Юрій Розов доніс бачення шляхів вирішення назрілої проблеми і до керівництва області, і до широких кіл громадськості. Свою думку висловив голова ради директорів технікумів і коледжів директор Херсонського політехнічного коледжу Олександр Яковенко, а також керівники кращих шкіл Херсона.

Головне, що всі розуміють, – у центрі цього питання знаходиться старшокласник – студент – випускник, який повинен бути конкурентоспроможним не тільки на українському, але й світовому ринку праці. Настав час, коли необхідно відкинути власні амбіції і об’єднати зусилля і ресурси для загального результату. Сьогодні до співпраці з освітніми та науковими закладами у підготовці якісних кадрів вже приєднались Херсонський суднобудівний завод, фермери Голопристанського району, бізнесмени Херсонщини, обласний центр зайнятості, а також громадськість і влада. Впевнений, що спільними зусиллями ми створимо на Херсонщині найкращу і ефективну систему підготовки кадрів в Україні, а головне – зможемо надати цікаву роботу з оплатою європейського рівня для молодих фахівців.

Майбутнє нашої держави – в наших руках.

Просмотров: 737 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0