Понедельник, 29.04.2024, 17:19
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2011 » Октябрь » 2 » В освітньому центрі Ф. Фрьобеля пройшов семінар
В освітньому центрі Ф. Фрьобеля пройшов семінар
07:57

На факультеті дошкільної і початкової освіти Херсонського державного університету пройшов міжнародний науково-практичний семінар «Фрьобельпедагогіка – шлях до інтеграції освітніх систем України та Німеччини». Участь у семінарі взяли провідні науковці університету, педагоги-практики, керівники дошкільних установ Херсона, представники навчального закладу Євангельський Фрьобельсемінар (м. Кассель, Німеччина) та благодійної організації Елізабет-Ферайн (м.Марбург, Німеччина).

Обговорювали актуальні проблеми виховання дошкільників та використання ідей Ф.Фрьобеля у навчальному процесі.

Відкриваючи роботу семінару, декан факультету доктор педагогічних наук, професор Любов Пєтухова сказала, що за 9 років співдружності факультету з Євангельським Фрьобельсемінаром обидва навчальні заклади досягли певних результатів у пошуку нових підходів до виховання дошкільнят з урахуванням викликів сучасного світу. Цьому сприяли обмін студентами, зустрічі викладачів, спільні наукові конференції, співдружність педагогів-практиків Херсона та Касселя з питань роботи з дошкільнятами. Така співпраця викликала потребу у створені на базі факультету ДПО ХДУ у 2009 році освітнього центру Фрідріха Фрьобеля (першого і єдиного в Україні). Він став центром розповсюдження ідей видатного німецького педагога та досвіду вихователів дошкільних навчальних закладів щодо використання його «дарунків» під час навчання, координатором соціального та культурного розвитку дошкільного дитинства.

Більш детально про роботу центру за 3 роки розповіла викладач кафедри дошкільної освіти Олена Анісімова. Зацікавлену розмову викликала доповідь кандидата педагогічних наук, доцента кафедри дошкільної освіти Ксенії Віттенберг «Ідеї Фрьобеля у дошкільному навчанні іноземних мов». Йшлося про виховання дитини в умовах двомовного середовища. Заступник директора Фрьобельсемінару Вінфрід Мордок зауважив, що для Німеччини це питання є великою проблемою, адже сучасна Німеччина має велику кількість іммігрантів, які «забруднюють» як власну, так і німецьку мову. Політика держави полягає у тому, щоб вони зберегли власну мову, тому велике навантаження і велика відповідальність покладені саме на вихователів дитячих садочків, які мають допомогти дитині адаптуватися до умов двомовного середовища. Загалом учасники семінару зійшлися на тому, що оволодіння дитиною декількома мовами у ранньому віці сприяє розвитку її інтелектуальних здібностей.

Завершилася програма семінару майстер-класом по використанню «методики» Фрьобеля в практиці роботи ДНЗ, який пройшов на базі ДНЗ №41 Херсонської міської ради (завідувач Наталія Колінько).

Олена Пасічник

Просмотров: 712 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0