Суббота, 20.04.2024, 12:44
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2015 » Май » 19 » Україна - це Європа
Україна - це Європа
07:35

    Починаючи з 2003 року у третю суботу травні в Україні відзначають День Європи. Що правда, декілька останніх років у містах і селах нашої країни один європейський день перетворився на тиждень. Херсонщина не стала винятком. Заходи з нагоди святкування Дня Європи розпочалися ще 11-12 травня, коли стартував тиждень європейського кіно: у херсонців була чудова нагода побачити кращі роботи європейських кіномитців. 
   А вже 15 травня в історико-розважальному комплексі «Зелені хутори Таврії» Голопристанського району відкрився етноекофестиваль «Таврійські хутори»,  присвячений святкуванню Днів Європи в Україні. 
    У рамках фестивалю відбувся  конкурс на кращу квіткову композицію з природних матеріалів «Квітуча Таврія». Окрім того,  на фестивалі були представлені сувеніри та вироби «Хутір майстрів», фотовиставка «Туристичні пікніки в Таврії» та конкурс «Хутірська красуня». 
Роботи учнів навчальних закладів Херсонщини не аби чк вразили гостей фестивалю своєю майстерністю.
    Також гостям фестивалю продемонстрували мистецтво боді-арту, фейс-арту, театрів мод та майданчик змагань з техніки пішохідного туризму у мотузковому парку, скелелазіння, велотуризм. Спортсмени з гирьового спорту та важкої атлетики продемонстрували показові виступи. 
Присутні мали змогу скуштувати страви української національної кухні. 
Та святкування на цьому не завершилось. Вже 16 травня у Херсоні на всіх міських майданчиках відбувались захоплюючи дійства. 
    Ранок розпочався з встановлення чергового рекорду України. О 10 годині на площі Свободи виконали Гімн України. У сертифікаті Книги рекордів України зазначено: «Наймасовіше виконання Гімну України з використанням найбільшої кількості духових інструментів». У виконанні Державного гімну взяли участь 15 духових оркестрів: духові оркестри Херсонської державної морської академії, Херсонського училища культури, Херсонського музичного училища, а також оркестри учні дитячих художніх шкіл міста. За умовами встановлення рекорду рахували лише духові інструменти – їх було 211, всього ж музикантів було значно більше. Та це був не єдиний рекорд цього дня: біля Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша у межах «Фестивалю спорту» херсонські спортсмени мали виконати піднімання гир зав важки 16 кілограмів кожна методом «Млин» в положенні лежачи. Планувалась, що загальна піднята вага, достатня для фіксування рекорду становитиме 10 тон 800 кілограмів. Та херсонські гирьовики перевищили планку і підняли 11 тон. 
    Та не рекордами єдиними відзначили День Європи: вулицями Херсона пройшла святкова хода, у парках проходили майстер-класи та конкурси для дітей. Та найбільше херсонцям запам’яталась мистецька акція біля кіноконцертного зала «Ювілейний» під назвою «Вальс об’єднує народи». У виконанні цього прекрасного танку взяли участь хореографічні бальні колективи та представники національних общин області. Заслужені оплески та посмішки отримали маленькі учасники хореографічного колективу «Божа іскра», та танцюристи «Каравели» та «Мрії». 
    Та все ж таки найбільшим святом День Європи став для дітлахів: більшість заходів була розрахована саме на юних херсонців. Для них у Міському парку були організовані майстер-класи з квілінгу, бісероплетіння,  аплікації… 
    У цей же день дитяча художня галерея «Синій кіт» відзначила свій 30-річний ювілей черговою виставкою дитячих робіт. 
    Та не лише цим запам’ятався День Європи херсонцям. У цей день студентська та учнівська молодь, працівники деяких комерційних установ вирішили, що найкраще свідчитиме про наше правдиве прагнення йти європейським шляхом не організоване святкування, а волонтерська робота. Школярі взялись за прибирання зелених зон у Міському парку, студенти взялись за очищення Лебединого озера, а дорослі упорядковували зелену зону на так званих Валах у Комсомольському парку.
    Кожному у цей День, власне як і протягом всього тижня, знайшлося діло до снаги: хто святкував, хто працював, хто танцював. Не важливо, як саме відзначили цей день, головне довели – Херсон не тільки Україна, Херсон – це і Європа.

Наталя Лісовець 

Просмотров: 1130 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0