Суббота, 27.04.2024, 22:15
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2013 » Февраль » 20 » Подолати власну історію
Подолати власну історію
12:43

Наприкінці січня у Дніпропетровську відбулася науково-педагогічна конференція «Пам’ять про Голокост», присвячена Міжнародному Дню пам’яті жертв Голокосту. Пам’ятні заходи були організовані  Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» та музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» за сприяння Міністерства освіти і науки України, конференції з матеріальних вимог євреїв до Німеччини «Claims Conference», Американського єврейського розподільчого комітету «Joint», Голландського єврейського гуманітарного фонду «Dutch Fund».

До найбільшого Центру єврейської общини «Менора» завітали почесні гості: провідні фахівці історичної науки, викладачі університетів, вчителі історії, музейні робітники,  бібліотекарі, члени пошукових груп,  кінематографісти, студенти.

Під час конференції діяла виставка наукової та педагогічної літератури, на якій можна було придбати книги та підручники провідних істориків сучасності.

 З вітальним словом виступив Трой Лулашник, Надзвичайний і повноважний посол Канади в Україні, який відзначив важливість збереження пам’яті в сучасному суспільстві. Почесний гість з Ізраїлю, доктор Арон Вайс, координатор програм «Joint» в СНД розповів присутнім про власні дослідження Голокосту та висвітлив проблеми україно-польсько-єврейських відносини  під час війни.

З доповідями та повідомленнями виступили відомі вчені з України, Польщі, Росії, Ізраїлю. Професор Ярослав Грицак торкнувся моделей примирення в темі Голокосту, професор Владислав Гриневич визначив Голокост у контексті європейської та української історичної пам’яті, Ігор Щупак розглянув ставлення українців до нацистської політики про «єврейське питання» в історичній пам’яті українців та євреїв. Російський історик з Ростова на-Дону Сергій Шпагін простежив тему Голокосту в російських підручниках історії, а координатор проекту «Віртуальний штетл» доктор Кшиштоф Бєлявські представив тему пам’яті про Голокост в експозиції Музею історії польських євреїв. Людмила Гриневич, кандидат історичних наук охарактеризувала Голодомор та Голокост в українській історичній пам’яті.

Координатор освітніх проектів Всеукраїнської асоціації викладачів історії «Нова Доба» Петро Кендзьор  представив посібник «Разом на одній землі. Історія України багатокультурна», охарактеризував його особливості й відмінності від звичних історичних підручників. Ігор Щупак зазначив, що даний посібник чи не єдиний підручник в Європі подібного формату. Голова правління громадської організації «Центр освітнього моніторингу» Павло Полянський розповів, як коректно викладати контроверсійні питання історії в освітніх закладах. Професор Запорізького Національного університету Олександр Давлєтов представив цікаву доповідь про основні вектори виховання шкільної молоді в Третьому рейху.        

По закінченню насичених «круглих столів» відбулося засідання Дніпровського Історичного клубу, на якому професор Ярослав Грицак запропонував шляхи подолання власної історії.

Лекція тривала більше двох годин, присутні в залі торкалися різнопланових питань вітчизняної та всесвітньої історії. Пан Ярослав зазначив, що українцям для досягнення спільної мети не вистачає культури діалогу. І якщо замислитися, розуміти, чути й бачити один одного, прагнути спільними зусиллями до покращення – ось, мабуть, фундамент для щасливого спільного життя в єдиній країні.

Ілля Терновий,

Людмила Ташкевич, 

учителі НВК

Асканія-Нова-гімназії

Просмотров: 628 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0