Понедельник, 06.05.2024, 11:46
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2010 » Февраль » 2 » Пленум профспілки: угоду з владою продовжено
Пленум профспілки: угоду з владою продовжено
13:30

У середу, 27 січня, в приміщенні Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів відбувся VIII пленум Херсонської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України. Обговорювали важливе питання – стан виконання Угоди між управлінням освіти і науки Херсонської облдержадміністрації та профспілками на 2007–2009 рр. Участь у зацікавленій розмові взяли голова Херсонської орблміжпрофради Петро Лазник, заступник начальника управління освіти і науки Херсонської ОДА Євгенія Кулькіна, ректор РІПО Анатолій Зубко, член ЦК профспілки працівників освіти і науки України Ірина Свинаренко, голова комісії Херсонської міської ради з питань освіти Валерій Пєтров, керівники міських та районних профспілкових організацій, члени обкому профспілки.

Аналізуючи зроблене за три роки, заступник голови Херсонської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Людмила Кучерява зазначила, що обласна профспілкова організація будує свої взаємини з управлінням освіти на основі соціального партнерства, стоїть на захисті конституційних прав і гарантій працівників освіти Херсонщини і вимагає цього від керівників міських та районних профспілкових організацій. Таке відповідальне ставлення до обов’язків захисту інтересів освітян має позитивні наслідки. Так, за означений період вдалося призупинити процес масового переведення педпрацівників на контракти; домогтися обов’язкового погодження з профспілкою розподілу педагогічного навантаження та надання відпусток; ліквідувати безоплатні відпустки з ініціативи адміністрації на період простою. Вирішено також, хоч і не повною мірою, оплату відряджень педагогічним працівникам загальноосвітніх шкіл, які від’їжджають на курси підвищення кваліфікації до РІПО.

Є успіхи і в роботі щодо охорони здоров’я, медичного обслуговування та оздоровлення працівників освіти та членів їх сімей, студентів, ветеранів праці, пенсіонерів. Приміром, у 2009 році на базах відпочинку, в студентських спортивно-оздоровчих таборах оздоровлено понад 5 тис чол., близько 4 тис дітей педагогів провели літо на морському узбережжі. Велике значення для оздоровлення педагогів має і діючий в області власний санаторій-профілакторій. Його послугами торік скористалися понад півтори тисячі осіб. А обласна спартакіада педагогів щороку демонструє, що турбота про здоров’я профспілчан дає позитивні зрушення. Постійно зростає число учасників цих захоплюючих спортивних змагань. Лише в минулому році поборотися за пальму першості вирішили 300 освітян.

«Турбота про покращення умов праці та навчання – ще один з важливих аспектів Угоди. Завдяки прискіпливому ставленню обласного комітету до виконання норм з охорони праці педагогів випадків виробничого травматизму не було. Нам також вдалося домогтися приведення робочих місць у відповідність діючим санітарним нормам і правилам охорони праці в закладах освіти м. Каховки, Білозерського, Генічеського, Каланчацького, Іванівського, Горностаївського, Скадовського, Нижньосірогозького районів», – сказала Людмила Володимирівна.

Однак є і певні складнощі у виконанні Угоди. Незважаючи на попереджувальні заходи, вжиті сторонами, не вдалося захистити права педагогічних працівників сільської місцевості і селищ міського типу на безоплатне житло з опаленням і освітленням. Лише у Каховському районі, завдяки активній позиції районної ради профспілки та при підтримці місцевих депутатів, вдалося досягти того, що кошти на придбання палива та оплату освітлення закладаються в місцеві бюджети.

«Не скрізь надаються пільги при роботі у шкідливих умовах. У жодному районі області, вищих навчальних закладах не вирішено питання фінансування 0,2% від фонду заробітної плати на виконання програми поліпшення стану безпеки, гігієни, охорони праці, хоч це передбачено Законом України «Про охорону праці» та п.8.2.2. обласної Угоди», – наголосила Людмила Кучерява.

Не виконується п.8.2.7. Угоди, яким обласне управління освіти взяло на себе зобов’язання забезпечити відрахування районними, міськими, вузівськими організаціям Профспілки не менше 0,3% фонду оплати праці на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу відповідно до ст. 44 Закону України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності». Це негативно позначилося на організації культурно-масової роботи, оздоровленні працюючих в галузі освіти та їх дітей і викликало справедливе незадоволення членів профспілки.

Позицію управління освіти оголосила Євгенія Кулькіна. У своєму виступі вона зупинилася на моментах реалізації в області державної політики в галузі освіти, наголосивши, що фінансування галузі підвищилося майже вдвічі. За останні три роки повністю ліквідовано заборгованість з виплати заробітної плати та за споживання енергоносіїв. Збережено мережу закладів освіти. Відбувається збільшення контингенту дошкільної освіти, завдяки зусиллям управління із відновлення роботи ДНЗ в Генічеському, Чаплинському та Каланчацькому районах.  Управління опікується створенням належних умов для роботи кваліфікованих сільських педагогів. Так, починаючи з 2007 року для придбання їм житла з обласного бюджету було виділено 310 тис гривень, придбано 21 квартиру для педагогічних працівників 9 районів області та 2 квартири за рахунок районних бюджетів. У 2008 році виділено 460 тис гривень і придбано 22 будинки в 11 районах області. На жаль, минулого року з об’єктивних причин не вдалося вирішити питання фінансування цієї програми. Євгенія Кулькіна зауважила, що управління має певні плани співробітництва з профспілками, але про їх реалізацію можна буде говорити лише після прийняття Державного бюджету.

Під час обговорення доповідей учасники пленуму зосередили увагу на гострих проблемах у галузі. Зокрема на тому, що останнє підвищення зарплати не торкнулося педпрацівників системи дошкільної та позашкільної освіти, залишається багато невирішених проблем при працевлаштуванні молодих спеціалістів.

Профспілчани занепокоєні ігноруванням державою гарантованих законом комунальних та інших пільг для педагогів, незначними сумами, а то й відсутністю, виплат матеріальної допомоги, грошової винагороди за сумлінне виконання своїх обов’язків, доплат спеціалістам, які працюють у шкідливих умовах. Була відзначена негативна тенденція, що районні методичні кабінети віддаляються від виконання покладених на них функцій і все більше перетворюються на ще один контролюючий орган.

Особливе занепокоєння висловлювалося з приводу активізації так званих альтернативних профспілок, які правдами й неправдами переманюють профспілчан у свої лави, обіцяючи золоті гори, а насправді є деструктивними інструментами тих чи інших політичних сил, що представляють інтереси великого капіталу, котрий аж ніяк не зацікавлений у справжньому захисті професійних прав освітян.

Учасники пленуму дійшли згоди продовжити дію Угоди, з урахуванням висловлених під час дискусії пропозицій, а вже після прийняття Генеральної Угоди, повернутися до обговорення нової редакції.

Під час засідання сталася приємна подія – ректора Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів Анатолія Зубка нагородили знаком Федерації профспілок України «За розвиток соціального партнерства».

Над публікацією працювали: Олена Пасічник, Сергій Сидоренко

Просмотров: 991 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0