Понедельник, 29.04.2024, 16:23
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2011 » Август » 31 » Озброїти дітей наукою життя
Озброїти дітей наукою життя
17:21

Іванівський ясла-садок «Світлячок» створений на підставі рішення виконкому Іванівської районної ради депутатів трудящих №334 від 18 жовтня 1966 року та введений в експлуатацію в 1973 році. Засновник дошкільного закладу (Іванівська селищна рада, яку очолює Олександр Чмирь) здійснює фінансування дошкільного закладу, його матеріально-технічне забезпечення, організовує ремонт приміщень, їх господарське обслуговування, харчування та медичне обслуговування дітей.

Значна увага приділяється зміцненню матеріальної бази садка. За минулі 2 роки для садочка придбали комп’ютер, пральну машину, 4 килимових покриття, кухонну піч, витяжку, холодильник, дитячий басейн, проведено капітальний ремонт покрівлі даху, музичного залу, спортивного залу, укомплектовано новими дитячими меблями новостворену групу для дітей раннього віку.

Заклад розміщений у типовому двоповерховому приміщенні, має компактну структуру, розрахований на 6 груп. На даний час в садочку функціонують 5 груп: 2 групи раннього віку, 3 групи дошкільного віку, в яких навчаються та виховуються 98 дітей.

Очолює заклад та спрямовує методичну діяльність Ірина Горохова.

У садочку працюють 9 педагогів. Повну вищу освіту мають 5, 4 – середню спеціальну дошкільну освіту; за підсумками атестації кваліфікаційну категорію «спеціаліст ІІ категорії» мають 2 вихователя.

За 38 років плідної педагогічної діяльності в дошкільному навчальному закладі створено свій стиль, традиції організації навчально-виховного процесу. У дошкільному закладі проводиться системна робота по формуванню у дошкільників знань, умінь, навичок з урахуванням їх вікових особливостей. Кредо роботи педагогічного колективу: «Озброїти дитину не стільки системою галузевих знань, скільки наукою життя». Таким чином метою роботи колективу є соціалізація малюка, адаптація дитини до унормованого існування серед людей, виховання ціннісного ставлення до світу, предметів, людей, власного «Я».

Разом з тим значна увага приділяється розвитку творчої спрямованості, розкриття потенційних можливостей дитини. З цією метою за ініціативи вихователів організовано діяльність гуртків: «Умілі рученята», «Казки для малят», «Народна творчість для малят», «Веселкові заняття», «Логіка світу», «Криничка здоров’я», якими охоплено 70 дітей.

Вихователі в ході занять впроваджують елементи методики ТРВЗ, логічного мислення (Лідія Тріщова), технології раннього навчання М.Зайцева, емпатії (Тетяна Шворнєва), інноваційні форми фізкультурно-оздоровчої роботи (Галина Кидрук). Плануючи освітньо-виховний процес, педагоги включають рівневу диференціацію завдань, пропонують проблемні питання, уявні ситуації, використовують експериментування. Як наслідок такого творчого підходу до освітньо-виховного процесу, власного саморозвитку вихователь Лідія Тріщова стала переможцем районного конкурсу «Вихователь року – 2011», її досвід роботи з теми: «Формування логіко-математичної компетентності дошкільнят» узагальнено та затверджено радою районного методичного кабінету у квітні 2011 року.

В закладі створено умови для фізичного виховання та оздоровлення: у вільному приміщенні обладнано спортивну залу, оновлено та виготовлено вихователями власноруч спортивний інвентар, відремонтовано спортивний та ігрові майданчики). Щоденно відводиться достатньо часу на різні види рухової активності дітей (ранкова гімнастика, фізкультурні, музичні заняття, фізкультхвилинки, рухливі ігри, спортивні свята та розваги). Велика увага приділяється загально-зміцнювальним та загартувальним процедурам, таким як: полоскання ротової порожнини водою з морською сіллю та трав’яними відварами, обливання стоп ніг (влітку), ходіння босоніж по доріжці з природного матеріалу, аромотерапія.

Тепла, доброзичлива атмосфера у стосунках вихова­телів і вихованців сприяє формуванню у малят кращих людських якостей. Національний колорит вико­ристано в оформленні всіх приміщень. Рідне слово, рідна пісня звучать на всіх заняттях. А які цікаві речі, предмети, що характеризують життя, побут, культуру українського народу, зібрано у світлиці! Причому це не кімната на зразок ізольованого музею, а частка загального розвиваючого середо­вища.

Педагогічний колектив сприяє підвищенню психологічної та педагогічної компетентності батьків щодо розуміння закономірностей розвитку дитини, питань навчання та виховання дошкільнят через проведення днів відкритих дверей, творчих звітів, батьківських зборів по групах, оформлення батьківських куточків, консультувань.

Дізнатися про роботу закладу можна на веб-сайті районного методичного кабінету http://ivanivka-rmk.narod.ru.

Ірина Горохова,

завідувач ДНЗ «Світлячок» смт Іванівка

Іванівського району

Просмотров: 767 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0