Воскресенье, 12.05.2024, 09:46
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2011 » Ноябрь » 3 » Музей як філософія виховання курсантів
Музей як філософія виховання курсантів
18:07

Гості нашого краю, необізнані з колоритом Херсона, нерідко дивуються, зустрічаючи на вулицях міста підтягнутих чоловіків у морській формі. Утім, наша морська історія має двохсотрічні традиції. Відповідно до реформи морської освіти 1827 року, в Російській імперії було відкрито всього два спеціальні навчальні заклади для підготовки штурманів і шкіперів: Санкт-Петербурзьке училище торговельного мореплавання в 1829 році та Херсонське училище торговельного мореплавання в 1834 році. Таким чином осередок морської освіти в Херсоні є найстарішим в Україні.

За часом заснування морський навчальний заклад у Херсоні був ровесник Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка. Відтоді було 14 реорганізацій, 177 років безперервної роботи та 40 тисяч випускників. Визнанням досягнень місцевої школи моряків стала реорганізація «Херсонської морехідки» в 2011 році в Херсонську державну морську академію.

Разом з навчальним закладом розвивався і його музей. Так, у традиціях ХІХ століття в училищі торговельного мореплавання та морехідних класах існувала окрема кімната – музеум. У ній зберігались морські інструменти та карти, нагороди та історичні цінності навчального закладу. В 20–30 роки ХХ століття викладач морського технікуму професор Михайло Катинський, який одночасно був завідуючим кафедри географії місцевого педінституту, створив океанографічний музей. Цей музей поповнювався за рахунок експонатів, привезених курсантами з практики.

У сучасному вигляді музей академії був започаткований у 1984 році, з нагоди відзначення 150-річного ювілею навчального закладу. Сьогодні він нараховує близько 3 тисяч експонатів та документів. Музей виконує освітню функцію для молоді міста та країни з метою популяризації морехідної освіти.

У березні 2011 року на базі музею було створено науково-дослідну лабораторію «Музей історії морської освіти України». Адже етапи розвитку навчального закладу відповідали напрямкам розвитку морської освіти в Україні, а на певних етапах і визначали їх. В основу дослідницької роботи лабораторії покладено концепцію розвитку навчального закладу грунтовно розроблену та висвітлену у монографіях ректором академії, професором Володимиром Ходаковським.

Саме поєднання виховної та наукової функцій дозволяють лабораторії-музею займатись пропагуванням традицій мореплавання у Херсоні. Наразі сформовано перспективні напрямки наукових досліджень.

Так, наприклад, із сорока морехідних класів, відкритих у Росії в другій половині ХХ століття, десята частина знаходилась на Херсонщині. Окрім Херсона, вони були відкриті в Голій Пристані, Олешках (Цюрупинськ), Бериславі. Саме в цей час зароджується спадковість у Нижньому Придніпров’ї щодо отримання морської освіти. І ось сьогодні ми зустрічаємо курсантів, які уже в 4–5 поколіннях отримують морську освіту в нашому вузі.

У 1915 році, під час І світової війни, на Херсонщину були евакуйовані і діяли до початку 20-х років балтійські морехідні школи. Сьогодні лабораторія вивчає період поєднання чорноморської та балтійської традиції морехідної освіти. Проводяться спільні дослідження з латвійським музеєм «Айнажська морехідна школа» (філія музею історії Риги та судноплавства).

Більш детально досліджується творча спадщина відомих випускників навчального закладу. Зокрема, випускник 1932 року Григорій Щедрін залишив п’ятитомні спогади про навчання «Путевка в большое плавание». Щедрін Г.І. в подальшому став контр-адміралом, Героєм Радянського Союзу, головним редактором журналу «Морський збірник». Робота лабораторії сприяє залученню нових джерел з історії навчального закладу. Влітку 2011 року були віднайдені нащадки випускника 1923 року Никифора Моргуна (1900-2001), які передали музею фотокопії спогадів «Мемуары моряка». Зазначені джерела методично вводяться до наукового обігу, адже містять унікальні відомості з історії міста та мореплавання.

Кожного року в музеї цілеспрямовано проводяться екскурсії груп курсантів нового набору. Історія навчального закладу стала частиною філософії виховання курсантів у академії. Подібне знайомство викликає у майбутніх моряків не лише почуття гордості, а й відповідальності за власний життєвий шлях. Так, останнім експонатом, який потрапив до музею в жовтні 2011 року, стало послання курсантів 1985-1989 років до нащадків, випадково знайдене під час ремонтних робіт в екіпажі.

Будь-яка екскурсія по музею не оминає згадок про листування Тараса Шевченка з братом Варфоломієм, якому в 1859 році Кобзар писав: «Пишеш, що тебе не було дома, що ти хлопців возив у Херсон. Добре зробив єси! Та тілько чи притокмив ти їх у те училище торгового мореплаванія? Якщо притокмив, то молися Богу та лягай спати: з хлопців будуть люде…».

Музей Херсонської державної морської академії завжди відкритий для бажаючих ознайомитись з морехідними традиціями міста та країни.

Олександр Шумей,

завідуючий лабораторією ХДМА

Просмотров: 835 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0