Понедельник, 29.04.2024, 13:34
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2012 » Февраль » 5 » Минулого року управлінці спрацювали задовільно
Минулого року управлінці спрацювали задовільно
11:18

Колегія управління освіти і науки обласної державної адміністрації, яка відбулася 27 січня під головуванням заступника начальника управління Євгенії Кулькіної, розглянула ряд важливих питань: про підсумки роботи органів управління освітою у 2011 році та завдання розвитку галузі на 2012 рік; про стан виконання обласної програми «Інклюзивне навчання у навчальних  закладах області» до 2015 року; про виконання в області Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини».

У ході серйозної дискусії були проаналізовані здобутки та недоліки в роботі освітян. Чимало уваги приділялося проблемам розвитку професійно-технічної освіти, дошкільної освіти, підвищення кваліфікаційного рівня педагогів загальноосвітніх навчальних закладів, особливо у сільській місцевості та ін.

На колегії відзначили, що завдяки реалізації визначених завдань торік відбулися позитивні зрушення у сфері дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти області. З боку обласної державної адміністрації та обласної ради упродовж року здійснювався контроль та забезпечувалася постійна підтримка. Так, 6 галузевих питань розглядалися на колегії обласної державної адміністрації, прийнято 8 обласних цільових освітніх програм.

Проведена цілеспрямована робота щодо реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, утримання за принципом родинності, сприяння усиновленню дітей. Так, протягом 2011 р. до сімейних форм виховання передано 80 дітей (у 2010 р. 57 дітей), з них усиновлено – 12 (на рівні 2010 р.), передано до ДБСТ 7, що на 4 дитини більше, ніж у минулому році, під опіку – 13 (у 2010 р. 21), повернуто до біологічних родин – 33 (у минулому лише 2 дітей), влаштовано у прийомні сім’ї – 15 (у 2010 р. 19). Помітними є зрушення в частині створення наближених до домашніх умов перебування дітей в інтернатних закладах.

Завдяки тісній співпраці з обласним центром зайнятості організовано системну роботу по залученню ПТНЗ до професійного навчання, підвищення кваліфікації дорослого незайнятого населення області. Кожен другий безробітний, який отримував у службі зайнятості відповідну послугу протягом 2011 року, навчався в ПТНЗ області.

Утім, більше уваги учасники заходу приділили проблемам галузі.

Сьогодні мережа дошкільних навчальних закладів не задовольняє потреб населення області. Показник охоплення дошкільною освітою зріс за рахунок відновлення діяльності навчальних закладів, відкриття додаткових груп, започатквання груп з короткотривалим терміном перебування дітей, проте проблема перевантаження груп залишилася актуальною, і подеколи на 100 місцях виховується до 140 дітей. Зокрема, у Генічеську – 142, Херсоні – 113, Новій Каховці – 133, Нововоронцовці – 163, Скадовську – 130, Великоолександровці – 133, Бериславі – 129. Недостатніми темпами здійснюється забезпечення дошкільної галузі кваліфікованими кадрами. Нині в системі дошкільної освіти працює 3,8 тисячі педагогічних працівників, серед яких лише 56 відсотків мають повну вищу освіту.

Не забезпечено належного контролю за дотриманням законодавства, спрямованого на профілактику бездоглядності серед учнів. На початок 2011–2012 навчального року в області було виявлено 30 дітей, які не охоплені навчанням для здобуття повної загальної середньої освіти, із них лише 16 дітей було повернуто до навчання. Станом на 5 січня 2012 року банк даних дітей та підлітків, які без поважних причин не здобувають повну загальну середню освіту, містить 14 осіб.

Зверталася увага на те, що дві третини педагогічних працівників області не володіють або володіють на низькому рівні інформаційно-комунікаційними технологіями.

Завадили планам освітян і проблеми з фінансуванням галузі. Готуючись до нового навчального року, в районах та містах області капітально відремонтовано на 28 об’єктів або на 20 відсотків менше, ніж позаминулого року.

Не дуже втішні й підсумки виконання державного замовлення професійно-технічних навчальних закладів області, що склали 4 595 осіб або 88,8% від доведених міністерством контрольних показників. На 178 учнів менше зараховано на навчання з професій сільськогосподарського напрямку, не виконали державне замовлення 7 із 9 аграрних навчальних закладів, всі заклади будівельної галузі. Були названі й причини такого недобору: недостатній, поверховий аналіз керівництвом окремих ПТНЗ області демографічної ситуації в регіоні, потреб ринку праці в робочих кадрах при формуванні попередньої заявки на держзамовлення на професійну підготовку робітничих кадрів, низька ефективність співпраці із ЗНЗ щодо профорієнтаційної роботи з учнівською молоддю.

В цілому ж колегія вирішила визнати задовільною діяльність місцевих органів управління освітою, спрямовану на забезпечення розвитку освіти у 2011 році.

Чимало уваги учасники колегії приділили й розвиткові інклюзивного навчання. Обласна програма «Інклюзивне навчання у навчальних закладах області», прийнята торік, розрахована до 2015 року. Вона передбачає сприяння забезпеченню прав дітей, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку, на інтеграцію в суспільство, створення умов для безперешкодного доступу до якісної освіти. Відповідні програми прийняті у Бериславському, Великолепетиському, Каховському та Цюрупинському районах.

Управління, відділи освіти проаналізували банк даних дітей, які потребують навчання в умовах інтегрованого або інклюзивного навчання. Так, у навчальних закладах області здобувають освіту 2 043 дитини-інваліда.

Також було відзначено досвід Чаплинського та Нижньосірогозького районів, де на різні заходи для реалізації завдань програми 2011 року було спрямовано 604 тисячі гривень із загального фонду відділів освіти.

Досить конструктивно пройшов аналіз виконання в області Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини».

З усіх питань, що розглядалися, колегія ухвалила ряд відповідних рішень.

За матеріалам колегії

Просмотров: 652 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0