Среда, 24.04.2024, 19:35
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2015 » Февраль » 17 » Ми пам’ятатимемо завжди…
Ми пам’ятатимемо завжди…
08:32

15 лютого – особлива дата для всіх українців. Щороку, в цей день, ми вшановуємо воїнів-інтернаціоналістів та згадуємо тих, хто не повернувся з війни.  

 

Остання колона радянських військ перетинає афгано-радянський кордон, 15 лютого 1989 року

 

    «Сумлінно виконуючи військову присягу, воїни-інтернаціоналісти проявляли високі людські якості – особисту мужність, професіоналізм, милосердя і гуманізм. Багато з них загинули на чужині, зокрема в Афганістані» – так почав своє звернення до громадян України Президент Петро Порошенко. Також глава держави підкреслив, що Україна першою на пострадянському просторі на знак глибокої поваги до своїх синів, яким випало воювати далеко від рідних домівок, почала офіційно відзначати 15 лютого як День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
    По всіх містах України в цей день пройшли урочисті мітинги. В Херсоні біля Меморіального комплексу воїнам-інтернаціоналістам зібрались сотні херсонців, аби вшанувати пам’ять загиблих. 
26 років тому, завершилась воєнно-політична операція Радянського Союзу на території Афганістану. Близько 160 тисяч українців брали в ній участь, і серед них було близько 3 тисяч представників Херсонщини. На монументі навічно викарбувані 70 прізвищ херсонців, які віддали своє життя виконуючи інтернаціональний обов’язок. Та, на жаль, історія ще нікого нічому не навчила – через чверть століття війна прийшла і на нашу землю. І сьогодні воїни-інтернаціоналісти підставляють своє плече молодим, діляться досвідом та роблять усе можливе аби захистити Україну. 
    «Шана солдатам, що з честю вистояли під час війни в Афганістані. Низький уклін їх матерям та вдовам, які не дочекалися найрідніших. Ми шануємо тих, хто не повернувся з війни та пишаємося тими, хто вистояв. Воїни-інтернаціоналісти і сьогодні продовжують захищати честь рідної держави, беручи участь у бойових діях в зоні АТО. Знову на їх плечах відповідальність за долю країни, і вони з гідністю виконують свій обов’язок» – зазначила під час привітального слова на мітингу перший заступник голови облдержаміністрації Валентина Січова.  
    Андрій Путілов, голова Херсонської обласної державної адміністрації, напередодні звернувся до жителів області та зазначив: «З усіх сучасних збройних конфліктів афганська війна була найкривавішою, її тінь торкнулася майже кожної української родини. Через її горнило пройшли 160 тисяч наших співвітчизників, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 загинули на чужій землі.  З Херсонщини було направлено 2 559 наших земляків, з яких 69 не повернулися до своїх домівок». 
    Також Андрій Станіславович підкреслив, що «Усі історичні катаклізми ХХ століття, пов’язані з воєнними конфліктами в різних куточках планети, не оминули й Україну. Понад 400 херсонців пройшли через «гарячі точки» в іноземних країнах, таких як Куба, В’єтнам, Північна Корея, Ефіопія, Ангола, Єгипет, Мозамбік, Сирія, Сомалі, Сьєрра-Леоне».  
    «Сьогодні Україні знову як ніколи потрібні ваш безцінний досвід і моральні якості, активна громадянська позиція та професіоналізм. Більшість із вас вже майже рік у строю в польових умовах і своїм життям забезпечують обороноздатність держави, щоб дати гідну відсіч зовнішньому агресору. Саме у вас ми вчимося любити і захищати Батьківщину», – наголосив очільник області. 

 

 

Просмотров: 654 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0