Суббота, 18.05.2024, 13:04
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2010 » Март » 29 » Колегія з питань розвитку системи ПТО
Колегія з питань розвитку системи ПТО
17:41

Колегія з питань розвитку системи ПТО

26 березня на базі Іванівського професійного аграрного ліцею пройшла колегія управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації. На ній обговорювалося виконання Програми «Професійно-технічна освіта Херсонщини на 2003-2010 роки».

У доповіді заступник начальника управління Антон Власюк зупинився на реалізації основних завдань програми. Зокрема, на позитивних змінах щодо осучаснення системи ПТО. Він підкреслив, що нині триває процес створення оптимальної і необхідної мережі професійно-технічних навчальних закладів для області. Відбувається значне оновлення професійної освіти на рівні досягнень науки та технологій. Розпочалася децентралізація управління професійною освітою, йде оновлення і зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів та формування багатоканальної системи їх фінансового забезпечення, змінюються умови співпраці з роботодавцями, які стали активними учасниками обговорень проблем ПТО, активізуються соціальні функції професійно-технічної освіти.

На сьогодні на Херсонщині діють 23 державні ПТНЗ, у них працюють 1083 педагогічних працівники. Навчання здійснюється за 82 професіями, більшість з яких інтегровані. Державні стандарти впроваджуються з 62 професій, що становить 67%. За роки реалізації програми зросла кількість вищих професійних училищ (з 3 до 6), що дало можливість готувати робітничі кадри за найвищими і наукоємними розрядами з професій 11 напрямків економічної діяльності. Проліцензовано 38 нових професій. Також у процесі оптимізації системи відбулося об’єднання трьох ПТНЗ та припинено існування 1 закладу, позбавлено права здійснювати ПТО більше 20 суб’єктів підприємницької діяльності.

Злиття училищ дозволило більш ефективно використовувати наявну матеріально-технічну базу, економити кошти, значно оновити спектр професій та привести їх у відповідність до реальних потреб ринку праці. Щодо останньої проблеми Антон Іванович зазначив, що роботодавці охоче беруть участь в обговоренні проблем профтехосвіти, але не в їх вирішенні. Змінити щось можна лише при активній і дієвій участі місцевих органів влади.

На колегії зазначалося, що Державний бюджет передбачає забезпечення фінансами захищених статей, а кошти на капітальні видатки і зміцнення МТБ незначні, до того ж зменшуються з року в рік. Минулого ж року вони взагалі не виділялися. Тому фінансування заходів Програми здійснювалось, в основному, за рахунок коштів від виробничої діяльності навчальних майстерень, надання платних послуг населенню, спонсорських внесень від юридичних та фізичних осіб. Тобто, силами самих ПТНЗ. І хоч надходження до спецфонду зростали, значна їх частка йшла на оплату комунальних видатків. Для прикладу: оплата за енергоносії зросла від 2,4 % у 2007 році до 8,8 % у 2009 році. І навпаки, на капітальні видатки вона зменшилась з 15,1 % у 2007 р. до 6,4 % у 2009-му.

Звертаючи увагу на недоліки, А.І. Власюк зауважив: «Поки що залишається невирішеним на державному та місцевому рівнях питання щодо виконання заходів по створенню Центрів професійно-технічної освіти із впровадженням інноваційних технологій за галузевим спрямуванням. Спостерігається розпорошення напрямів підготовки робітничих кадрів в одному закладі, дубляж професій, що призводить не лише до стримування розвитку матеріально-технічної бази, а й нераціонального використання державних асигнувань. Приміром, вартість витрат на одного учня торік у ХВПУРГ, де кваліфікованих робітників готують лише за 5 професіями і одним напрямком, становить 7736 грн, тоді як за аналогічних умов, але через багатогалузевість, у ХПЛХП – 10228 грн».

На жаль, через складну демографічну ситуацію, зміни на ринку праці та недоліки у плануванні відзначається неповне та неякісне виконання показників прийому за держзамовленням. З року в рік виникають проблеми набору в ПТУ №№22 і 6, Каховському ПАЛ, Каховському професійному ліцеї сфери послуг.

Колегія вирішила: виконання Програми «Професійно-технічна освіта Херсонщини на 2003-2010 роки» вважати достатнім та визначила подальші кроки з розвитку системи ПТО в області.

Підготував Сергій Сидоренко

Просмотров: 886 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0