Вторник, 30.04.2024, 03:35
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2011 » Май » 18 » Християнська етика як засіб духовного збагачення
Християнська етика як засіб духовного збагачення
18:48

«Християнська етика» – один із наймолодших навчальних предметів у сучасній українській школі, який дає знання про гармонійний устрій Всесвіту, формує духовну особистість.

Курс «Основи християнської етики» є дисципліною християнсько-світоглядного, культурного та освітньо-виховного спрямування, який допомагає сучасній молоді будувати фундамент буттєвих цінностей. Він не є вченням віри, не включає релігійних обрядів, не ставить за мету залучення до певної конфесії. Викладання предмету передбачає виховання в учнів поваги до свободи совісті, релігійних та світоглядних переконань інших людей; здатності до співжиття в полікультурному та поліконфесійному українському суспільстві. Метою курсу є формування в учнів християнських моральних чеснот.

У Скадовському районі роботу по впровадженню цього курсу розпочали ще у 2006 році. Батьківський комітет опіки закладами освіти провів збір підписів батьків, які мають дітей шкільного віку, на підтримку вве­дення в програму загальноосвітніх навчальних закладів району викладання курсу основ християнської етики.

Також ми проводили відстеження громадської думки шляхом громадських слухань, анкетування, спів­бесід, спільних зборів з батьками про необхідність введен­ня в закладах освіти курсу «Основи християнської етики».

Педагоги-християни, що є представ­никами різних конфесій, брали активну участь у всеукраїнських науково-практичних семінарах, проводили конференції, круглі столи, зустрічі, семінари з цих питань. У травні 2007 р. освітяни об’єдналися в районну громадську організацію «Асоціація вчителів хрис­тиянської етики», головою якої є Кухарчук Алла Іванівна – ма­гістр богослов’я, магістр релігієзнавства, викладач філософських та релігієзнавчих дисциплін, автор програми курсу за вибором: «Осно­ви християнської етики» для учнів 1-4-х та 7-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів і про­грами гуртка «Мій світ і я» для учнів 7-11-х класів Центру дитячої та юнацької творчості.

За результатами моніторингу районного методичного ка­бінету «Готовність педагогів до викладання курсів духовно-морального спрямування» (2007-2008 н. р.) було визначено групу вчителів, які будуть викладати новий курс. Відділ освіти спільно з Центром релігієзнавства Національного університету «Острозька академія» ор­ганізували навчання цих учителів за програмою «Теорія і методика викладання християнської етики в школі».

Зараз у районі визначено три опорні школи курсу з «Основи християнської етики»: Скадовська ЗОШ №3, Скадовська ЗОШ №2, Ульянівська ЗОШ. Курс викладається в усіх школах району. Районний методичний кабінет постійно надає методичну допомогу та проводить районні семінари вчителів християнської етики, на яких вони обмінюються досвідом та власними наробками. Щорічно проводяться шкільні олімпіади «Юні знавці Біблії», переможці яких є учасниками районної олімпіади.

Цього року вперше команда Скадовського району взяла участь у ІV Всеукраїнській олімпіаді «Юні знавці Біблії». Серед 300 дівчат та хлопців з 18 областей України Скадовчани стали переможцями і призерами у своїх вікових групах.

Перші місця посіли Марія Бичковська, учениця 7 класу Скадовської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 (учитель А.В. Кухарчук) та Віталій Юскович, учень 9 класу Шевченківської загальноосвітньої школи (учитель В.П. Гнатів), третє – Катерина Цяпка, учениця 8 класу Антонівської загальноосвітньої школи (учитель В.Т. Цяпка).

Лора Білоус,

методист з навчальних дисциплін РМК відділу освіти Скадовської РДА


Просмотров: 1203 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0