Четверг, 28.03.2024, 21:49
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2014 » Июнь » 26 » Херсонщина дивує рекордами
Херсонщина дивує рекордами
09:00

   Херсонщина – квітучий край, багатий своїми природними ресурсами. Це – акваторії Чорного і Азовського морів, 2 біосферних заповідники: Біосферний заповідник «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна та Чорноморський біосферний заповідник Національної академії наук України, Національні природні парки: «Олешківські піски», «Азово-Сиваський», «Джарилгацький» та величний Дніпро, з рукотворним Каховським морем, а ще безкрайні ліси, лани і поля.

   Природні багатства нашого краю давно і добре відомі не тільки в Україні, а й за її межами. Та найбільше враження на гостей області справляють два природні об’єкти: Олешківські піски та рукотворний ліс. Саме ці дива природи і були занесені до Книги рекордів України. Олешківські піски визнані «Найбільшим піщаним масивом України», а ліс Херсонщини став рекордсменом у номінації «Найбільший штучно насаджений ліс у світі».

   Про це офіційно було повідомлено у Всесвітній день захисту навколишнього середовища 5 червня під час прес-конференції, яка відбулась у Центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. 

   На церемонії реєстрації рекорду були присутні почесні гості: представники Книги рекордів України, Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації, Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА, Чорноморського біосферного заповідника, Національного природного парку «Олешківські піски», Херсонського державного аграрного університету, Херсонського державного університету, Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства, «Голопристанського лісомисливського господарства».

   Учні Цюрупинської спеціальної школи стали ініціаторами визнання пісків Олешшя найбільшим піщаним  масивом України. Вони розшукали інформацію та підготували звіт про найбільші в Європі за площею масиви алювіальних пісків – Нижньодніпровські (Олешківські) піски. Мало хто знає, що загальна площа Нижньодніпровських пісків  - 208493 га,  з яких 162000 га власне піщаних масивів і 46493 га - межарених просторів.

   Тут знаходиться унікальний азональний природний комплекс – піщаний лісостеп. В первинному вигляді він зберігся лише на лісостепових ділянках Чорноморського біосферного заповідника, розташованих на піщаних аренах Кінбурнського півострова (Волижин ліс, Солоноозерна, Івано-Рибальчанська ділянки).

   За значний внесок у вивчення та охорону пісків Херсонщини Дипломами Книги рекордів України були відзначені: Чорноморський біосферний заповідник, Національний природний парк «Олешківські піски» та Цюрупинська спеціальна школа.

   Ініціатором  реєстрації рекорду «Найбільший штучний ліс у світі» став юннатівський колектив Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

   Майже 200 років у нашому краю заліснюють територію, аби закріпити рухомі Нижньодніпровські піски. Найбільше насаджень було зроблено у 70-80 роки ХХ століття. До  складу соснового бору переважно входили  невибагливі види сосни кримської та звичайної. Зараз у колекції рукотворного лісу 12 видів сосен. Вони тепер виростають одиничними деревами, групами або утворюють рідколісся на площі 45,4 тис. га. Друге місце за площею насаджень займає біла акація. За даними Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства загальна площа лісового фонду Херсонської області на 1 квітня поточного року становить 146 тисяч гектарів, в тому числі вкрита лісом площа займає 72 тисячі гектарів. Свій досвід лісівники передають юннатам. Так, на Херсонщині найстаршим є шкільне лісництво Малокопанівської школи Голопристанського району.

   Штучний ліс Херсонщини є одним з найбільших в світі за площею. Цей бір - справжня природна пам'ятка.

   У номінації «Найбільший штучно насаджений ліс у світі» за багаторічну плідну працю по збереженню та насадженню лісу, залученню учнівської молоді до лісівничої справи дипломами були відзначені:

1. Херсонське обласне управління лісового та мисливського господарства

2. Департамент освіти і науки, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації.

3. «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді».

4. Шкільне лісництво Малокопанівської школи Голопристанського району.

   Тож пишаймося природою рідного краю, бережімо її та передаваймо як найвищу цінність нашим нащадкам!

Просмотров: 1071 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0