Суббота, 04.05.2024, 11:58
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2012 » Сентябрь » 21 » Юні обирають майбутнє
Юні обирають майбутнє
11:33

   Вибір професії – важливий крок у житті кожної молодої людини. Невдало обрана професія – гарантія неуспішної кар’єри чи навіть безробіття. І це зрозуміло, бо 80 відсотків випускників шкіл йдуть у вищі навчальні заклади, а 75 відсотків вакансій – робітничі спеціальності. В Херсонській області 14 тисяч 77 молодих людей віком до 35 років зареєстровані як безробітні. Ці цифри красномовно доводять істину – досить випускати тисячі економістів, юристів, психологів – на українському ринку праці для таких спеціалістів вже немає робочих місць.

 

  «Вибір професії – це наука», – впевнений Микола Денисов, заступник директора Херсонського обласного центру зайнятості. І додав, щоб точно знати чи є попит на ту чи іншу спеціальність треба провести прискіпливий аналіз запитів та вакансій і зробити відповідні висновки. У такій копіткий праці Херсонській обласній службі зайнятості вирішили допомогти управління освіти і науки, управління культури і туризму, управління у справах сім’ї молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації та Херсонська обласна бібліотека для дітей.

Спільний регіональний інноваційний проект із профорієнтації шкільної молоді: «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє» на 2012-2015 роки був презентований 13 вересня.

Співавтори визначили благородні цілі: формування у шкільної молоді стійкої мотивації до праці, прагнення жити та працювати на Херсонщині. Але найважливіше – це сприяти професійному самовизначенню школярів, їх творчому та інтелектуальному розвитку.

Анатолій Кличановський, заступник начальника відділу організації профорієнтації та профнавчання вважає, що така робота сприятиме популяризації професій, які користуються попитом на регіональному ринку праці та запобіганню молодіжному безробіттю.

Про те, як буде працювати цей проект розповіла директор Херсонської обласної бібліотеки для дітей Анна Бардашевська.

Програма тренінгів, семінарів та творчої роботи розрахована на школярів 8-10 класів (вважається, що у випускному класі діти вже точно знають чим вони займатимуться після школи). У всіх районах Херсонщині планується створити групи школярів (понад 200 учнів). На першому етапі «Топ-5 професій нашого міста» (2012 – 2013 навчальний рік) діти будуть працювати у командах по 10 чоловік та визначатимуть топові (ті, на які є попит роботодавців) професії свого району. Для цього вони побувають з екскурсіями на підприємствах та в установах свого міста, найбільш активні пройдуть там стажування. Після визначення першої п’ятірки професій діти розпочнуть її активно піарити у засобах масової інформації, соціальних мережах, на сторінках сайтів Херсонського обласного центру зайнятості та           Херсонської обласної бібліотеки для дітей. А головне, що вони абсолютно чесно розкажуть своїм ровесникам про все цікаве, що є в цій професії. І можливо, це допоможе комусь зробити свій найголовніший вибір. А зробити його важко, бо треба врахувати дві важливі речі: відповідні здібності і бажання займатися такою роботою, а також, попит на цю спеціальність.

Команда, що переможе отримає приз – екскурсійну поїздку.

Другий етап проекту має назву «Професія, яку я обираю». Він проходитиме в 2013 – 2014 навчальному році і передбачає індивідуальну роботу кожного учасника. Школярі створюватимуть конкурсні медіа-проекти. Найкраща робота буде відповідно нагороджена. Переможець поїде у «Артек».

За задумом авторів проекту «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє» поширення інформації про професії, дасть змогу дітям обрати собі спеціальність до душі та відповідно вимогам ринку праці.

Ще одну важливу задачу будуть виконувати учасники проекту – руйнувати стереотипи щодо професій. Світ змінюється дуже швидко. Так же швидко міняються і фахові функції. Старі професії наповнюються новим змістом, стають сучасними і привабливими. І це треба вміти показати своїм одноліткам.

На третьому етапі проекту (2014 – 2015 навчальний рік) буде створена «Карта професій нашого краю». Кожна команда учасників зробить карту професій свого міста чи району, використовуючи матеріали, які опрацювали на протязі попередніх двох років. Потім все об’єднають у велику інтерактивну карту Херсонської області. Саме так будуть визначені найпопулярніші та найперспективніші професії регіону.

Сергій Шкарупа, завідувач сектору професійно-технічних навчальних закладів вважає, що цей проект допоможе збільшити престижність робітничих спеціальностей. Професійно-технічні навчальні заклади готові прийняти нових учнів та підготувати універсальних спеціалістів, яких так потребують наші підприємства. 

Організатори регіонального проекту «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє» вважають, що ця трьохрічна робота над проектом допоможе обрати своє майбутнє не тільки учасникам проекту, але і їхнім ровесникам, всім хто, ознайомившись з конкурсними роботами та картою, визначиться із своїм фахом, обере роботу до душі, яка до того ж буде затребуваною на ринку праці. На початку жовтня Оксана Розміровська, завідувач відділу обслуговування читачів-учнів 5-9 класів, презентуватиме цей проект (він виграв у конкурсі і буде представляти Україну) у Нью-Йорку на Міжнародній конференції «Локальні перспективи глобального розвитку: знову бібліотеки».

Оксана Борисова

Просмотров: 737 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0