Понедельник, 06.05.2024, 06:07
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2010 » Февраль » 2 » Юні європарламентарі визнали херсонців кращими
Юні європарламентарі визнали херсонців кращими
13:29

Минулого року в Херсоні побували представники молодіжного Європейського парламенту, аби визначити найактивніших учнів шкіл для реалізації проектів соціального спрямування. Передбачалося, що кожна область України делегує до Києва команди, які виборюватимуть право на впровадження своєї оригінальної ідеї, причому фінансування бере на себе європейська сторона. Увагу гостей привернули дев’ятикласники ЗОШ №27 з поглибленим вивченням інформатики та іноземних мов Херсонської міської ради Яна Микита, Богдан Мухін, Андрій Погуляй, Іван Сосієнко та Наталія Оленчук.  Вони підготувати презентацію проекту, розробили програму його фінансування та впровадження і вирушили зі своїми напрацюваннями до столиці.

Протягом чотирьох днів на початку грудня тривала Міжнародна конференція молодіжного Європарламенту  «Діалог між культурами – шлях до толерантності та демократії». Вона проходила за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства закордонних справ України, Представництва Європейської комісії в Україні та Міністерства закордонних справ Німеччини. У відкриті брали участь посли Іспанії та Німеччини. На форумі змагалися 85 молодих учасників із 25 міст України, а також 50 – з інших країн Європи (Чехії, Польщі, Іспанії, Грузії, Молдови та ін). А ще молодь обговорювала сучасні проблеми на континенті, що хвилюють її покоління: соціальні, політичні, екологічні, культурні. Словом, цікава насичена програма була розписана ледь не по хвилинах.

У підсумку Із 22 проектів, які були презентовані на конференції, найкращими визнано три, серед них і робота школярів ЗОШ № 27. Це дало право нашим землякам на отримання коштів для впровадження соціального проекту «Не обертайся до них спинами», покликаного допомогти дітям, які виховуються у дитячому будинку «Теремок» Херсонської облради.

Повернувшись додому, учні взялися реалізовувати задумку. Насамперед з’ясували, чого потребують діти, та окреслили план дій, спрямованих на допомогу малюкам. Потім провели презентацію свого проекту перед учнями школи. Вибір «Теремка» був не випадковий. Адже й раніше учні ЗОШ №27 відвідували цей дошкільний навчальний заклад, проводили новорічні заходи. Тепер кожної суботи старшокласники відвідуватимуть дитячий будинок. Вони вже мають певний досвід спілкування з підопічними, з’ясували головні проблемні питання, над якими слід працювати. Планують для малят відвідини музеїв, театрів, розвивальні заняття, ігри.

– Ми побачили, що діти, які живуть у «Теремку», досить цікаві у спілкуванні, веселі, жваві, – говорить Андрій Погуляй. – Утім, тих коштів, що виділяють нам організатори акції, замало. Тому ми вирішили підключити до проекту місцевих спонсорів, сподіваємося відшукати таких людей, котрим не байдужа доля дітей, які не тільки позбавлені батьківського піклування, але й мають серйозні проблеми зі здоров’ям.

– А ще ми хочемо долучити до благородної справи молодших школярів, додає Наталя Оленчук. – Вони ближчі до «теремчан» за віком, і подібне спілкування, безумовно, піде на користь як одним, так і другим. Було б дуже непогано провести серйозну благодійну акцію, великий концерт, аби зібрати кошти для ефективнішого фінансування нашої програми. Для цього школа має необхідні таланти й творчі ресурси.

– Ми усіляко підтримуємо ініціативу старшокласників, – підсумувала нашу розмову директор ЗОШ №27 Ірина Матковська. – Але хочу наголосити, що в цій роботі учні цілком самостійні, ніхто ними не керує, не дає жодних «цінних вказівок».

Сергій Сидоренко

Просмотров: 933 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0