Суббота, 04.05.2024, 11:22
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2011 » Февраль » 18 » Як правильно підготуватися до атестації
Як правильно підготуватися до атестації
16:19

30  грудня  2010  року  набрав  чинності  наказ  Міністерства освіти і науки від  06 жовтня 2010  року  № 930  «Про затвердження Типового положення про атестацію педагогічних працівників», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 14 грудня 2010 року за № 1255/18550.

Нове положення передбачає ряд змін у організації і проведенні атестації педагогічних працівників у 2011 році. «Джерела» звернулися за роз’ясненнями до головного спеціаліста управління освіти і науки Херсонської ОДА Тетяни Чурілової.

Вона радить звернути увагу на наступне:

1. Згідно з п. 1.5 відмова від атестації не допускається. Працівники, які подали заяви про відмову від атестації, мають атестуватися на загальних підставах.

2. Тепер згідно з 1.8 позачергова атестація проводиться не раніше ніж через три роки. Педагогічні працівники, яких до 20 жовтня 2010 року внесено до списків осіб для проходження позачергової атестації з метою підвищення кваліфікаційної категорії, проходять атестацію незалежно від терміну, який минув після присвоєння їм кваліфікаційної категорії за результатами попередньої атестації.

3. Змінилися критерії оцінювання рівня кваліфікації педагогічного працівника для встановлення його відповідності займаній посаді та для присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань. (п. 4.3-4.6).

4. Педагогічні звання, присвоєні до набрання чинності Типовим положенням, вважаються такими, що присвоєні безстроково (п. 5.7).

5. Змінилися строки атестації: комісіями І рівня – до 01 квітня, ІІ- до 10 квітня, ІІІ – до 25 квітня ( п. 3.5 Типового положення).

6. Пунктом 3.13 нового положення передбачено, що працівники, прийняті на посаду після закінчення ВНЗ, атестуються не раніше ніж через 2 роки роботи на обійманій посаді (раніше загальний стаж безпосередньої педагогічної роботи мав бути не менше 3 років).

7. Педагоги, які мають навантаження з кількох предметів, атестуються лише з того предмета, який викладають за спеціальністю. Необхідною умовою при цьому є обов’язкове підвищення кваліфікації з тих навчальних дисциплін, які вчитель викладає. (п. 3.20)

8. За результатами атестації атестаційні комісії приймають такі нові рішення:

- Відповідає раніше присвоєній кваліфікаційній категорії;

- Відповідає займаній посаді за умови виконання ним заходів, визначених атестаційною комісією;

- Не відповідає займаній посаді.

9. У разі поновлення педпрацівника на роботі, незалежно від тривалості перерви, зберігається кваліфікаційна категорія, присвоєна за результатами останньої атестації. (п. 3.17).

10. Позитивним моментом є те, що чітко визначена кількість членів атестаційної комісії – не менше 7. (Якщо кількість педпрацівників менша 15 осіб, їх атестація проводиться комісією, визначеною органом управління освіти).

11. Пунктом 4.2 передбачено присвоєння кваліфікаційної категорії – «спеціаліст».

12. Присвоєння кваліфікаційних категорій проходить послідовно (п. 4.7), тобто «перескочити» якусь категорію неможливо.

Особливо слід звернути увагу, що:

- На відміну від старого Положення не передбачено: присвоєння кваліфікаційних категорій педагогам, які не мають повної вищої освіти та були прийняті на роботу до 1996 року (п.4.1). також керівникам гуртків, секцій, студій, інших форм гурткової роботи, інструкторам з фізкультури та музичним керівникам (окрім дошкільних навчальних закладів).

- Новацією є проведення повторної атестації у встановлений комісією строк у разі прийняття рішення про відповідність працівника посаді за умови виконання ним певних заходів.

- Кваліфікаційні категорії (тарифні розряди), присвоєні за результатами попередніх атестацій, зберігаються протягом терміну, на який вони були присвоєні.

- Атестаційний лист оформлюється за новою формою, визначеною Типовим положенням.

Просмотров: 1258 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0