Пятница, 26.04.2024, 08:09
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2013 » Август » 20 » Гаряче літо 2013 року
Гаряче літо 2013 року
09:12
   Спека у вишах
  У цьому році справжня спека розпочалась 1 липня зі стартом вступної кампанії у вищих навчальних закладах України. А вже за місяць, 1 серпня українські виші припинили прийом документів, зараз триває зарахування абітурієнтів. 
Нагадаємо, що цього року претенденти на отримання вищої освіти мали право подавати документи до 5 вищих навчальних закладів на 3 спеціальності у кожному. Таким чином вступник міг випробувати свої шанси на навчання за бюджетні кошти на 15 різних напрямках. Бажання вступити до навчального закладу цьогоріч виявили 703 тисячі 800 абітурієнтів. А загальна кількість поданих заяв склала рекордну кількість – понад 2 мільйони 200 тисяч! 

  «Електронна» перемога
  Ще кілька років тому ніхто не уявляв, що Інтернет і подача документів для вступу у ВНЗ можуть бути пов’язані. У 2012 році в Україні було вперше запроваджено електронну форму подачі документів та заяв абітурієнтів. Цьогоріч через світову павутину надійшло рекордно багато заявок. Кожна третя заява була подана у електронному вигляді. Всього у 2013-му, за інформацією прес-служби Міністерства освіти і науки України, виші одержали 620,6 тисяч електронних заяв від абітурієнтів. За свідченням спостерігачів Громадянської мережі «ОПОРА», під час вступної кампанії 2013 року система «Електронний вступ» виправдала сподівання і розробників, і користувачів. Кількість скарг на роботу системи була незначна. Здебільшого вони стосувались не самої системи, а роботи приймальних комісій деяких ВНЗ, які невчасно виконали вимоги для підключення власних систем реєстрації абітурієнтів або зволікали із реєстрацією таких даних у Базі.
 
  «Хіт сезону»
  Крім рекордної кількості заяв, поданих у електронному вигляді, в Україні зафіксовано ще декілька рекордів вступної кампанії. Найбільшу кількість заяв абітурієнти подали до Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка – 51 894. Це практично все населення Каховки та Голої Пристані разом. До почесної десятки найпопулярніших вишів України потрапило Львівських університет ім. І. Франка та Львівська Політехніка, Харьківський та Дніпропетровський, решта шість вузів – Київські. 
  У Херсоні найбільшу кількість заяв серед вищих навчальних закладів (дані стосуються лише денної форми навчання) подали до Херсонського державного університету – майже 7 700. До Херсонського національного технічного університету виявили бажання вступити 4 711 осіб. До Херсонського державного аграрного університету було подано 2 272 заяви.
  До речі, у цьому році було встановлено і своєрідний антирекорд – жоден абітурієнт не виявив бажання отримати освіту у 5 приватних вишах (4 – у Києві, один – у Севастополі). 
  Як пояснили у Міністерстві освіти і науки, низький рейтинг деяких ВНЗ пов’язаний з надмірною кількістю вишів в Україні. Їх налічується 823, що у 8 разів перевищує потребу. Наприклад, у Великій Британії вишів на 200 менше, а у Німеччині – на 470. 

  Змагання за місце
  Рекордною під час вступної кампанії стала не лише кількість поданих заяв, а й значна конкуренція у змаганнях за «бюджетне» місце, особливо це стосувалось економічних та правознавчих напрямків. Хоча, наприклад, у Київському національному університеті ім. Т.Г. Шевченка конкурс був не лише на «бюджет», а й на контракт. 
  На спеціальності «туризм» у КНУ за одне бюджетне місце змагався 91 абітурієнт. А на «програмну інженерію» конкурс склав 55 осіб на місце, а мінімальний прохідний бал – 804. Щоб набрати 804, абітурієнту необхідно скласти на 180-200 ЗНО з трьох предметів. Мати відмінний атестат – ще 200. І добрати бали можна підготовчими курсами чи роботами у МАН.
  91 людина на місце – не межа для Національного університету «Львівська політехніка». Оскільки напрям «Правознавство» має цьогоріч лише 13 бюджетних місць, а охочих стати юристами є 1490, то конкурс за цією спеціальністю складає 115 осіб на місце.
  Ще більше у Львівському національному медичному університеті ім. Д.Галицького – 233 особи. Такий конкурс тут лише на один факультет – стоматологічний, оскільки передбачено всього 4 державні місця.
  Справи з конкурсом у херсонських вишах не такі кепські для абітурієнтів, вони мають непогані шанси отримати вищу освіту за бюджетний кошт. Середній конкурс по ХДУ – 6,5 чоловік на місце, у ХНТУ – біля 6, а у ХДАУ – біля 5. Але це загалом по вишу, на окремі спеціальності конкурс значно більший. 

  Великий вибір
  Випускники шкіл мають необмежені можливості у виборі майбутньої професії. У Херсонській області в цьому році набір на навчання здійснюють за 190 напрямками та спеціальностями у 25 вищих навчальних закладах. 8 вишів Херсонщини – ІІІ-ІV рівня акредитації, 17 – І-ІІ рівня акредитації. 
  На 2013 рік значно збільшення обсяги державного замовлення на інженерно-технічні спеціальності та спеціальності пов’язані з комп’ютерними технологіями. 
  На отримання освіти у вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації претендують чимало вчорашніх школярів. Найбільш популярними  серед абітурієнтів є:  Херсонський базовий медичний коледж (1581 заява при 206 бюджетних місць по держзамовленню) та Морський коледж Херсонської державної морської академії (1115 і 275 відповідно).
  Єдиний навчальний заклад, який прийме всіх бажаючих по державному замовленню практично без конкурсу – Скадовський технікум ХДАУ. До цього ВНЗ було подано 78 заяв на денну форму навчання й 17 на заочну. Стільки ж місць було виділено для навчання на бюджеті. 
  Остаточні результати вступної кампанії – 2013 будуть відомі наприкінці серпня: 11 серпня зарахували тих, хто вступив на денну форму навчання за державним замовленням, а 25 серпня з’являться списки контрактників. 

Лариса Виселко
Просмотров: 757 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0