Пятница, 19.04.2024, 09:51
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2015 » Февраль » 26 » Діяльність Римо-католицької церкви у місті Херсоні: соціокультурний аспект
Діяльність Римо-католицької церкви у місті Херсоні: соціокультурний аспект
14:59

   Серед багатьох факторів національно-духовного відродження в незалежній Україні особливе місце займає релігійний фактор. Україна завжди була багатоконфесійною країною, а її народ, незважаючи на довгі роки ідеологічного тиску з боку влади, зберіг притаманну йому духовність, толерантність та великий релігійний потенціал.

   Після утвердження незалежності України на Херсонщині почала активно відроджуватись Римо-католицька церква. На сьогоднішній день у Херсонській області налічується 15 її  громад.  Римо-католицька церква є центром релігійного життя віруючих латинського обряду. Щоденно в храмі Пресвятого Серця Ісуса Христа в Херсоні проходять богослужіння, бажаючі можуть сповідатись у своїх гріхах, вознести свої молитви до Бога. Для віруючих із сіл Херсонської області, які не мають можливості приїжджати до Херсону на месу, кожну неділю проводиться виїзне богослужіння в однієї із селянських общин.

   Також знаходяться бажаючі, які хочуть поглибити свої знання вивченням Святого Письма. Кожну неділю під керівництвом священників в костелі проходять уроки катехізису, на яких віруючі можуть дізнатись більше про вчення церкви.

   Діти прихожан завжди можуть знайти у храмі турботу і увагу до себе. За ними завжди доглянуть, допоможуть зробити домашнє завдання, пограють з ними. Не забувають члени общини і про бідних та знедолених людей. Особливо це відноситься до літніх людей.

   Влітку для дітей та молоді організовуються літні реколекції. Храм організовує виїзд дітей на море у супроводі вихователів, медсестри, плаврука та священика. Реколекції проходять протягом семи днів. Забезпечуються проживанням, чотирьохразовим харчуванням та різними розвиваючими іграми. Протягом тижня діти зі своїми вихователями займаються духовними вправами. Вони допомагають глибше себе пізнати. Сьогодні це дуже важливо, тому що сучасна людина , повністю спрямована на матеріальні і тимчасові речі, не вміє заглянути в себе, аби пізнати свою правдиву велич і справжню біду. Вправи допомагають реколектантові побачити хаос у своєму житті, глибину гріха і його руйнівну силу, що деформує людське ставлення до Бога, до самого себе, до ближніх і до всього світу. Реколектант, входячи в себе, відкриває неусвідомлені і часто погані мотиви своєї поведінки, хворобливу пристрасть і психічні рани.

   Для дорослих також організовуються різні поїздки: Томашполь (Вінницька область), Ізраїль, Польща, Німеччина, Рим, Ватикан.

   У храмі працює система обміну священиками та сестрами. Кожні 6 років з Польщі або Німеччини до храму прибуває новий священик або сестра. Це допомагає храму мати зв’язки з храмами інших країн.

   Двері католицької церкви завжди відкриті для тих, хто потребує допомоги та духовної підтримки, не залежно від їхньої віри сповідання.

   У ході подій на сході України у херсонських католиків склалась своя думка з цього приводу. Настоятель римо-католицького приходу Пресвятого Серця Ісуса Христа отець Даріуш висловився з приводу цього: «Будь-яка війна завжди закінчується. І закінчується миром. Нашій державі треба використати всі дипломатичні шляхи для залагодження конфлікту. А нам потрібно молитись за мир та благополуччя в країні. У даній ситуації немає поділу на конфесії, адже всі віруючі люди - це люди наближені до Господа. І ми  всі разом повинні просити у Господа благодаті, миру та взаєморозуміння».

   Херсонська римо-католицька община займає активну громадську позицію.  Кожної неділі о третій годині дня, віруючі всіх конфесій та общин виходять на площу Свободи та моляться за мир в Україні. Римо-католицький приход Пресвятого Серця Ісуса Христа також бере участь у цій загальній молитві.

   Головним в католицькій концепції є обґрунтування Божественного джерела культурних цінностей «Лише релігія, - говорив глава католицької церкви папа римський Іван Павло ІІ, - має у своєму розпорядженні істинні критерії культури , яка не лише не є чужою вірі , але й отримує від неї найбільш глибокі й плодотворні імпульси».  «Вічні Божественні цінності», «людські творчі здібності», «характер культурної творчості» католицькі теологи вважають компонентами культури й трактують їх в дусі християнського провіденціалізму. Культурна політика сучасного римо-католицизму у Херсонській області є складовою частиною його соціальної доктрини.

  На сьогодні, коли релігійне життя на Херсонщині відроджується у херсонський костьол приходять все нові і нові віруючі. Серце католицької общини становлять віруючі з католицьким корінням. Це нащадки німців та поляків. Саме цьому католицька община у Херсоні з кожним днем стає все більше і більше. В той же час з’являються люди, які не мають історичних зв’язків з Католицькою Церквою, але бажають їх мати.

   Тенденції, що спостерігаються нині в українському католицькому середовищі, свідчать про певну стабільність Римсько-католицької церкви та її помітний вплив на процес духовно-релігійного відродження в Україні.

  Підсумовуючи вищесказане, треба насамперед відмітити конструктивну позицію Римо-католицької церкви в сучасному поліконфесійному українському релігійному середовищі. Особливе ставлення католиків проявлялося під час «Помаранчевої демократичної революції» 2004 року та «Революції Гідності» 2014 року, в межах формування в Україні єдиного демократично-реформістського табору з наполяганням, що людина то найвища соціальна цінність, її життя, здоров’я, честь та гідність визнаються всім європейським та католицьким світом, не оминуло це і українську католицьку церкву.

 

Ярошинська Олена,

 учениця 11 класу Херсонської ЗОШ № 17,

переможець ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту

науково дослідницьких робіт учнів – членів МАН України

Мамренко Максим Аркадійович,

викладач історії та правознавства

Херсонської ЗОШ № 17, лауреат ІІ туру

 Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2012»

Просмотров: 1035 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0