Пятница, 29.03.2024, 16:36
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

.

Block title

Поиск






Главная » 2015 » Январь » 27 » Бюджетом по освіті
Бюджетом по освіті
08:49

15 січня відбувся брифінг першого заступника міністра освіти і науки Інни Совсун та керівника освітніх програм громадської організації «Центр дослідження суспільства» Єгора Стадного. Мова йшла про фінансування галузі освіти у 2015 році. 

 

   Закриття шкіл
   Народні депутати скасували усі мораторії на закриття загальноосвітніх навчальних закладів, останній з яких приймали влітку 2014 року. Здебільшого це стосуватиметься сільських шкіл, адже тепер їх можна буде закрити рішенням місцевої влади без згоди загальних зборів територіальної громади чи референдуму, як було раніше. Також створення сільських шкіл тепер буде прив’язуватись до кількості учнів. Незмінною залишилась вимога наповнюваності – не менше 5 учнів у класі школи села та селища. Проте Закон «Про Бюджет на 2015 рік» дозволяє виконувати цю норму, як і норми про наповнюваність груп у дитячих садках, з огляду на наявні кошти.

    Пенсія
   Розмір пенсії наукових та науково-педагогічних працівників знижується з 80% до 60% від відповідного заробітку, який обраховується згідно з пенсійним законодавством. Зрештою норми про пенсійне забезпечення та соціальний захист наукових працівників та науково-педагогічних працівників виконуються в обсязі, який дозволяє Бюджет 2015 року. Те саме стосується пенсійного забезпечення педагогів професійно-технічних навчальних закладів, які мають 25 років безперервного педагогічного стажу.

   Харчування учнів
   Батьки будуть доплачувати більше за харчування дітей у дитячих садочках: не менше 60% у містах та не менше 40% у селах. Раніше ці показники складали не більше 50% та не більше 30% відповідно. Харчування учнів у школах перекладається на місцеві бюджети або ж, фактично, на батьків учнів.
   Харчування учнів у початковій школі та професійно-технічних навчальних закладах залишається безкоштовним лише для сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківської опіки, та дітей з малозабезпечених родин.
Безоплатні підручники
   Безплатне забезпечення підручниками у школі гарантується лише для сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківської опіки, та дітей з малозабезпечених родин. Для решти дітей починаючи з нового навчального року у вересні 2015 року підручники будуть платними.

   Бюрократичний апарат
   Міносвіти, як і решта центральних органів виконавчої влади, мусить звільнити 20 відсотків своїх працівників, а також вжити інших заходів економії: надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати, встановлення для працівників режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшення або скасування стимулюючих виплат, зменшення надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах, перегляд укладених договорів на придбання товарів, робіт, послуг. Окрім того, обласні державні адміністрації та КМДА отримали припис оптимізувати мережу методичних кабінетів у галузі освіти та скоротити видатки на їх утримання.

   Перерозподіл видатків між бюджетами різного рівня
   Починаючи з 2016 року фінансування початкової середньої освіти (а дошкільної освіти з 2015 року) не буде здійснюватись з бюджетів сіл, селищ та міст районного значення, натомість вони будуть віднесені на рівень вище – до районних бюджетів, бюджетів міст обласного значення та бюджетів об’єднаних територіальних громад.
   Підготовка кваліфікованих робітників, окрім професійно-технічних навчальних закладів соціальної реабілітації, не буде фінансуватись безпосередньо з видатків Державного бюджету. Внаслідок змін до ст. 87-90 Бюджетного кодексу ця стаття фінансуватиметься з видатків обласних бюджетів та через відповідну субвенцію.
   У свою чергу, з 2017 року підготовка молодших бакалаврів та бакалаврів у коледжах буде фінансуватись лише з районних бюджетів, бюджетів міст обласного значення (таких 178), бюджетів об’єднаних територіальних громад, а також обласних бюджетів
   З огляду на те, що субвенція на підготовку робітничих кадрів не охоплює підготовку молодших спеціалістів, з 2017 року тягар фінансування їхнього навчання, а також навчання молодших бакалаврів (за умови успішного ліцензування) та бакалаврів у коледжах, ляже на місцеві бюджети.
   На 2015 рік у загальному фонді Міносвіти ще закладено 3,8 млрд. грн. на підготовку кадрів закладами І та ІІ рівнів акредитації. Ще однією новацією з 2017 року стане можливість підготовки кадрів від молодших бакалаврів і до докторів наук за рахунок обласних бюджетів не лише у комунальних, але й у державних вишах.
   Також зміни до Бюджетного кодексу передбачають, що уряд до кінця січня 2015 року мусить забезпечити передачу державних ПТНЗ та ВНЗ І і ІІ рівнів акредитації до комунальної власності з умовою заборони відчуджувати їхнє майно до прийняття Закону «Про професійну освіту», який той-таки уряд мусить подати до парламенту не пізніше 6 березня 2015 року. 

   Державне замовлення
   Сукупні видатки на державне замовлення на підготовку кадрів чи підвищення кваліфікації збільшені на 10% і становлять 21,5 млрд. грн. (не враховуючи субвенції на підготовку робітничих кадрів). Нагадаємо, що у попередніх проектах видатків на підготовку кадрів у ВНЗ І та ІІ рівнів акредитації майже не передбачалось. Натомість у прийнятому Бюджеті на 2015 рік відповідну статтю мають три міністерства – Міносвіти, Мінкультури та МОЗ. Депутати збільшили обсяг державного замовлення на підготовку фахівців у ВНЗ ІІІ та ІV рівнів акредитації для силових відомств. Наприклад, більші обсяги передбачено для ВНЗ, які підпорядковані МВС (на 18% до 458 млн. грн.), Національній гвардії (на 138% до 199 млн. грн.), Прикордонній службі (на 36% до 157 млн.), Міноборони (на 62% до 1,28 млрд. грн.). Дещо вибивається з цієї тенденції розмір видатків на підготовку кадрів для СБУ – зниження на 87% до 19,9 млн. грн.
   Як видно з наведених цифр, уряд більше уваги приділяє підтримці вищих навчальних закладів. А от загальноосвітнім школам та дитячим садочкам доведеться поборотись за своє існування. І у першу чергу це стосуватиметься малокомплектних шкіл у невеликих селах, де з утриманням закладу можуть виникнути проблеми у місцевої влади. 

Наталя Лісовець 

Просмотров: 653 | Добавил: dger | Рейтинг: 0.0/0